Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Himpunan Selamatkan Malaysia: 11 Individu dirakam keterangan – Polis


KUALA LUMPUR – Polis selesai merakamkan keterangan 11 individu daripada 25 yang dikenal pasti menyertai Himpunan Selamatkan Malaysia yang diadakan hadapan kompleks beli-belah Sogo, di sini, kelmarin.

Antara yang dilihat hadir memberikan keterangan Ahli Dewan Tertinggi Muafakat Nasional (MN), Datuk Tun Faisal Ismail Aziz, Ketua Srikandi Muda Bersatu Malaysia, Nurul Fadzilah Kamaluddin serta Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Taman Medan, Dr Afif Bahardin.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya berkata, setakat ini 11 individu telah hadir untuk dirakam keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kita akan memanggil beberapa lagi individu untuk dirakam keterangan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Sementara itu, Tun Faisal ketika ditemui selepas memberi keterangan berkata, beliau ditemani tiga peguam hadir untuk memberi keterangan berhubung penganjuran himpunan berkenaan.

Katanya, terdapat tiga soalan yang diajukan pihak polis termasuk laporan yang dibuatnya serta himpunan yang berlaku, kelmarin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bagi saya ini adalah proses biasa yang dilaksanakan oleh polis walaupun sebenarnya pada pandangan saya siasatan ini tidak ada asas daripada segi undang-undang kerana Akta Perhimpunan Aman 2012 membenarkan kita menyuarakan pandangan dan berhimpun.

“Dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan juga membenarkan (kebebasan menyuarakan pendapat), tetapi apabila pihak polis sudah panggil (untuk diambil keterangan), sebagai warga negara Malaysia, kita beri kerjasama,” katanya.

Semalam, Kosmo! melaporkan, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay memaklumkan seramai 25 individu akan dipanggil polis bagi memberi keterangan berhubung Himpunan Selamatkan Malaysia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Noor Dellhan dalam kenyataan memaklumkan, satu kertas siasatan dibuka berhubung himpunan yang diadakan di hadapan kompleks beli-belah Sogo, di sini, kelmarin.

Katanya siasatan dijalankan mengikut Seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman 2012, Seksyen 4 (2) (b) Akta Perhimpunan Aman 2012, Seksyen 4 (2) (e), (f) Akta Perhimpunan Aman 2012. – KOSMO! ONLINE.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Sukan

0 IPOH – Biarpun membuat penampilan sulung pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023, namun ia ternyata tidak mendatangkan masalah buat pelumba Caja...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications