Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Himpunan Selamatkan Malaysia: 25 individu dipanggil beri keterangan


ALOR SETAR – Seramai 25 individu akan dipanggil polis bagi memberi keterangan berhubung Himpunan Selamatkan Malaysia yang berlangsung di ibu negara, semalam.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, daripada jumlah itu, seramai 22 individu sudah pun dihubungi pihaknya.

Katanya, lima individu berkenaan akan memberi keterangan esok manakala seorang lagi akan berbuat demikian lusa di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Yang lain itu akan dipanggil kemudian. Banyak juga pihak yang menyuarakan rasa tidak puas hati kepada polis kononnya di bawah akta perhimpunan aman ini, mereka boleh berhimpun dan memiliki hak berbuat demikian.

“Seperti mana dijelaskan saya sebelum ini, perhimpunan memang tidak perlu permit tetapi mereka perlu sampaikan notis lima hari sebelum perhimpunan.

“Apabila notis itu dihantar, ada kira-kira 14 perkara yang perlu dipatuhi antaranya meminta kebenaran pemilik kawasan dan dinyatakan secara jelas lokasi perhimpunan,” katanya selepas menyempurnakan Istiadat Penganugerahan Pingat Jasa Pahlawan Negara Kontinjen Kedah Siri 1/2023, di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kedah, di sini hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Himpunan semalam dihadiri lebih 850 orang bermula di Masjid Jamek Kampung Baru kira-kira pukul 1.15 petang dan berakhir pada pukul 3.30 petang di hadapan pusat beli-belah Sogo.

Difahamkan, antara inividu yang bakal dipanggil beri keterangan termasuklah Ahli Dewan Tertinggi Muafakat Nasional (MN), Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Taman Medan, Dr. Afif Bahardin.

Tanpa mendedahkan nama individu yang bakal dipanggil itu, Ayob berkata antara mereka yang akan berbuat demikian adalah seorang wakil rakyat serta seorang individu bergelar Datuk.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ayob dalam pada itu turut menempelak kalangan individu bergelar ‘Yang Berhormat’ (YB) yang menggunakan pelbagai alasan termasuk Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan berkenaan hak asasi berhimpun, bagi mewajarkan perbuatan mereka.

“Undang-undang ini untuk dipatuhi dan digubal dalam Parlimen oleh YB jugalah, tetapi kalau YB tak boleh tunjuk satu contoh baik kepada masyarakat, bagaimana masyarakat nak patuhi undang-undang? Tak guna buat undang-undang tetapi kita tak patuhinya,” katanya.

Sementara itu, Ayob turut memberi amaran kepada pihak tertentu yang dikatakan mahu mengadakan perhimpunan seumpamanya sekali lagi, selepas ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya difahamkan ada juga khabar angin mengatakan mereka nak buat lagi perhimpunan. Kami akan ambil tindakan tegas dan jangan nak banding-bandingkan dengan kejadian dulu-dulu. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Mamak News

0 NEW DELHI, India – Kenaikan tinggi harga bahan masakan utama seperti tomato dan bawang menyebabkan kebanyakan penduduk di India mengurangkan atau tidak menggunakan...

Mamak News

0 SINGAPURA: Singapura menaik taraf jet pejuang F-16 miliknya dengan keupayaan baharu dan maju untuk meningkatkan operasi, menurut Kementerian Pertahanan Singapura (MINDEF). F-16 yang...

Sukan

0 TOKYO – Pelumba utama Red Bull Racing, Max Verstappen mempamerkan dominasi penuh untuk kembali berada di landasan kemenangan selepas menjuarai Grand Prix (GP)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications