Hi, what are you looking for?

Mamak News

Hospital mungkin hadiah terakhir untuk Rembau – KJ


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

REMBAU – “Mungkin hadiah terakhir saya buat Parlimen Rembau…,” seloroh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar ketika berucap sempena Majlis Perasmian Hospital Rembau, di sini, hari ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Rembau itu berkata, Hospital Rembau yang hanya berstatuskan hospital daerah sebelum ini akan dinaik taraf kepada Hospital Pakar Minor.

Menurutnya, langkah itu adalah mengambil kira kesesakan Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) di Seremban yang menerima pesakit terlalu ramai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dengan naik taraf ini, penduduk akan menerima rawatan kepakaran di sinI, memendekkan tempoh masa pesakit untuk menerima rawatan pakar. Sejajar dengan itu, KKM akan melengkapkan dewan bedah kedua di hospital ini dengan peralatan baharu melibatkan anggaran kos RM 9 juta.

“Satu unit mesin CT Scan akan diberikan kepada Hospital Rembau dan penempatan pakar pula akan dilaksanakan secara berfasa dalam bidang radiologi, pembedahan, ortopedik, anestesiologi, pediatrik, obstetrik dan ginekologi,” katanya.

Sementara itu, Khairy Jamaluddin memberitahu, pihaknya telah mengenal pasti 13 projek sakit di seluruh negara yang meliputi pelbagai jenis fasiliti di bawah kementerian berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ujar Khairy Jamaluddin, projek sakit berkenaan terdapat di pelbagai negeri membabitkan fasiliti seperti hospital, kuartes, klinik kesihatan dan lain-lain lagi.

“Sebagai contoh, sekarang ni kita berdepan projek sakit Hospital Papar (Sabah)… agak lewat progress tetapi dengan langkah-langkah KKM, langkah-langkah Jabatan Kerja Raya (JKR) kita telah berjaya mengurangkan kelewatannya.

“Jadi sekarang ni projek sakit di bawah KKM adalah 13 sedang dipercepatkan prosesnya melalui proses lantikan kontraktor penyelamat… sudah pun ditangani task force khusus,” katanya. – KOSMO! ONLINE.

Advertisement. Scroll to continue reading.

 


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Saintis Temui Virus Covid Baharu Dalam Kelawar, Dipercayai ‘Kalis’ Terhadap Vaksin Sedia Ada Saintis mendakwa bahawa telah menemui...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menahan tiga lelaki tempatan selepas disyaki terbabit pergaduhan hingga mengakibatkan seorang lelaki Australia parah...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA, 25 Sept (Bernama) — Seorang mahasiswa rakyat Malaysia di Universiti Al-Azhar yang sebelum ini ditahan pihak berkuasa Mesir...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis sedang mengesan lelaki bunuh anjing liar dengan menggunakan busur panah di Sky Awani 3,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications