Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Hujan tanpa henti, lebih 100 tanah runtuh berlaku di selatan China


BEIJING: Hujan tanpa henti sejak lapan hari lalu yang dibawa Taufan Haikui, menyebabkan lebih 100 tanah runtuh, menyebabkan kira-kira 1,360 penduduk terkandas akibat banjir, dengan tujuh kematian dilaporkan di selatan China, kata media kerajaan.

Taufan Haikui melanda selatan China lapan hari lalu dan sejak itu, ia disusuli pula ribut tropika serta hujan tanpa henti yang terus melanda barat daya Guangxi.

Ribut berterusan dalam tiga hari terakhir di kebanyakan kawasan sekitar bandar Yulin menyebabkan 115 tanah runtuh yang memusnahkan jalan raya dan menumbangkan pokok sehingga pihak berkuasa mengeluarkan amaran kecemasan di lebuh raya, kata media kerajaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam kejadian itu, tiga orang masih hilang, dengan operasi mencari dan menyelamat (SAR) sedang dijalankan terutama di bandar bahagian selatan berhampiran pantai, Beihai, yang ditenggelami air akibat hujan lebat.

Anggota penyelamat dilihat melalui kawasan yang ditenggelami air bagi memindahkan penduduk menggunakan bot. Kira-kira 1,360 orang terperangkap setakat hari ini, kata media kerajaan.

Balai cerap bandar itu mengeluarkan amaran ribut pada tahap yang tertinggi dalam sistem amaran empat peringkat termasuk risiko banjir kilat, bencana geologi dan genangan air di bandar dan kawasan luar bandar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Taufan Haikui, melanda wilayah tenggara Fujian pada 5 September lalu sehingga memusnahkan bandar Shenzhen yang mempunyai kepadatan penduduk tinggi.

Saintis memberi amaran bahawa taufan yang melanda China menjadi lebih kuat dan laluannya semakin kompleks, meningkatkan risiko bencana, walaupun di bandar pantai seperti Shenzhen yang sudah mempunyai keupayaan pertahanan banjir yang kuat.

Peramal kebangsaan juga memberi amaran kepada jabatan dan orang yang berkaitan di Guangdong serta Guangxi supaya berwaspada terhadap sebarang kesan bencana akibat kekerapan hujan sejak beberapa hari kebelakangan ini. – REUTERS

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Takhta Liga Super Milik JDT Kali Ke-10 Berturut-Turut ISKANDAR PUTERI, 27 Sept (Bernama) — Johor Darul Ta’zim (JDT) merangkul kejuaraan Liga Super buat kali...

Mamak News

0 ALOR SETAR – Seramai 603 mangsa banjir dari tiga daerah di negeri ini ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) sehingga pukul 5 petang...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications