Hi, what are you looking for?

Mamak News

Ibu bapa di Aghanistan beri anak ubat penenang elak menangis kelaparan


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

KABUL: Krisis kebuluran yang semakin meruncing di Afghanistan menyebabkan segelintir ibu bapa sanggup memberikan anak-anak makan ubat penenang yang boleh mencetuskan rasa mengantuk bagi membolehkan mereka ‘melupakan seketika rasa lapar’.

“Anak-anak kami sering menangis kerana lapar dan disebabkan lapar, mereka tidak boleh tidur.

“Tapi, kami tiada makanan untuk diberikan kepada mereka, jadi kami pergi ke farmasi untuk dapatkan ubatan yang boleh buatkan mereka mengantuk dan tidur.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jadi, mereka akan tidur dan lupakan seketika rasa lapar,” kata seorang bapa, Abdul Wahab.

Abdul Wahab menceritakan, bukan dia sahaja yang memberikan ubatan kepada anak-anak supaya mereka tidur, malah ramai lagi ibu bapa mengambil tindakan yang sama.

Antara ubatan yang diberikan kepada golongan kanak-kanak adalah alprazolam iaitu ubat yang sering diberikan kepada individu dengan masalah kemurungan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Seorang lagi penduduk, Ghulam Hazrat berkata, dia turut memberikan ubat tersebut kepada anak bongsunya yang berusia setahun.

Selain alprazolam, penduduk juga memberikan ubat escitalopram dan sertraline kepada anak masing-masing, dengan kesemua ubatan itu turut digunakan untuk merawat kemurungan.

Menurut pakar perubatan, pemberian ubatan tersebut terhadap kanak-kanak yang tidak cukup nutrisi boleh menyebabkan hati mereka rosak, selain menyebabkan keletihan akut dan gangguan tidur serius.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Di kebanyakan farmasi di negara ini, kesemua ubatan berkenaan boleh dibeli dengan mudah dan pada harga lebih murah berbanding makanan.

Kebanyakan keluarga terpaksa mencatu bekalan makanan atau tidak berpeluang menjamah sebarang roti sekiranya tiada duit untuk dibelanjakan.

Terdahulu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyifatkan krisis yang berlaku di Afghanistan ketika ini seperti ‘malapetaka’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Golongan lelaki di Afghanistan kebanyakannya bekerja sebagai buruh kasar dengan bayaran 100 Afghanis atau AS$1 (RM4.50) sehari.

Ada juga penduduk yang sanggup mengambil langkah lebih ekstrem bagi memastikan keluarga mereka tidak berlapar, termasuk menjual buah pinggang dalam pasaran gelap.

Seorang pemuda yang dikenali sebagai Ammar memberitahu, dia menjual satu daripada buah pinggangnya tiga bulan lalu bagi mengisi perut keluarganya, selain membayar hutang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya tidak ada pilihan lain, saya perlukan duit untuk beli makanan, bukannya bermewah dan jual buah pinggang merupakan jalan terbaik,” ujarnya.

Ammar menerima bayaran sebanyak AS$3,100 (RM14,069) selepas menjual buah pinggangnya.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KLANG – Seorang lelaki berusia lingkungan 50-an ditemui lemas di kawasan sungai berdekatan Flat Permai Indah, Pandamaran Jaya...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BN Akan Song Usul Undi Percaya Agar Keabsahan PM Dimuktamad – Zahid Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – “Tak payahlah dihebohkan lagi tentang hal ini (perkahwinan dengan Safawi). Saya minta sangat-sangat.” Itu kata...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KLANG – Sikap biadap seorang lelaki warga Bangladesh yang terus berdegil menurunkan Jalur Gemilang yang dipasangnya terbalik di...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications