Hi, what are you looking for?

Tempatan

Ibu Tunggal Bersyukur Dapat Rumah Baharu


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

BATU GAJAH – Seorang balu bersyukur mendapat rumah baharu setelah rumah pusaka berusia 50 tahun yang didiami keluarganya di Kampung Tersusun Sungai Terap di sini hampir roboh.

Norismah Ismail, 49, berkata, Allahyarham suaminya, Norazam Abdul Rahman, 49, pasti sangat bersyukur dengan rumah baharu mereka walaupun tidak sempat mendudukinya.

Sementara menunggu rumah itu siap, Norismah dan anak-anaknya tinggal di ruang belakang rumah lama walaupun dalam keadaan tidak selamat kerana kayu-kayunya telah reput.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, suaminya merupakan penerima bantuan rumah tersebut melalui Program Baiti Jannati (PBJ) Tenaga Nasional Berhad (TNB).

“Sebelum meninggal dunia, arwah sangat berbesar hati dan tidak sabar untuk mendiami rumah ini, tetapi tidak kesampaian.

“Arwah suami pernah bekerja sebagai pengurus sebuah resort di sini, tetapi setelah menghidap strok kami hanya berharap kepada bantuan sahaja,” kata ibu tiga anak ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, Norismah menerima kunci rumah baharunya yang disampaikan oleh Ketua Pengawai Eksekutif TNB, Datuk Ir. Baharin Din.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Tenaga, Air dan Pengangkutan Awam negeri, Datuk Mohd. Zolkafly Harun.

Sementara itu menurut Baharin, PBJ telah memanfaatkan seramai 117 orang dengan nilai peruntukkan 5.1 juta di negeri Perak sejak tahun 2008.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“RM 1.2 juta telah diperuntukkan bagi membina 20 buah rumah buat golongan asnaf terpilih di negeri ini pada tahun 2021.

“Manakala pada peringkat Nasional, 717 rumah telah dibaik pulih, dibina baharu atau dibiayai sepenuhnya di seluruh semenanjung dengan nilai peruntukkan melebihi RM31 juta sejak tahun 2007,” katanya. – K! ONLINE

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. IPOH – Projek melombong nadir bumi lantanid di Hulu Perak telah mendapat kebenaran merancang daripada Majlis Daerah Gerik....

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. TANJUNG MALIM – Meskipun melakukan persiapan terakhir namun ia tidak menjadi masalah buat kuartet 4×100 meter (m) lelaki...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Selebriti versatil Alif Satar mengakui mempraktikkan prinsip mengelak daripada terjebak adegan mesra atau intim dengan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. YEREVAN: Jumlah korban insiden letupan besar di sebuah pasar di ibu negara Armenia, meningkat kepada 16 orang. Menurut...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications