Hi, what are you looking for?

Tempatan

Ibu Tunggal Bersyukur Dapat Rumah Baharu


BATU GAJAH – Seorang balu bersyukur mendapat rumah baharu setelah rumah pusaka berusia 50 tahun yang didiami keluarganya di Kampung Tersusun Sungai Terap di sini hampir roboh.

Norismah Ismail, 49, berkata, Allahyarham suaminya, Norazam Abdul Rahman, 49, pasti sangat bersyukur dengan rumah baharu mereka walaupun tidak sempat mendudukinya.

Sementara menunggu rumah itu siap, Norismah dan anak-anaknya tinggal di ruang belakang rumah lama walaupun dalam keadaan tidak selamat kerana kayu-kayunya telah reput.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, suaminya merupakan penerima bantuan rumah tersebut melalui Program Baiti Jannati (PBJ) Tenaga Nasional Berhad (TNB).

“Sebelum meninggal dunia, arwah sangat berbesar hati dan tidak sabar untuk mendiami rumah ini, tetapi tidak kesampaian.

“Arwah suami pernah bekerja sebagai pengurus sebuah resort di sini, tetapi setelah menghidap strok kami hanya berharap kepada bantuan sahaja,” kata ibu tiga anak ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, Norismah menerima kunci rumah baharunya yang disampaikan oleh Ketua Pengawai Eksekutif TNB, Datuk Ir. Baharin Din.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Tenaga, Air dan Pengangkutan Awam negeri, Datuk Mohd. Zolkafly Harun.

Sementara itu menurut Baharin, PBJ telah memanfaatkan seramai 117 orang dengan nilai peruntukkan 5.1 juta di negeri Perak sejak tahun 2008.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“RM 1.2 juta telah diperuntukkan bagi membina 20 buah rumah buat golongan asnaf terpilih di negeri ini pada tahun 2021.

“Manakala pada peringkat Nasional, 717 rumah telah dibaik pulih, dibina baharu atau dibiayai sepenuhnya di seluruh semenanjung dengan nilai peruntukkan melebihi RM31 juta sejak tahun 2007,” katanya. – K! ONLINE

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Pendatang Dari Australia, Penyelidik Jelaskan Fakta Menarik P Akasia Selalu nampak p ini di tepi jalan tetapi tidak tahu nama, p yang tumbuh...

Mamak News

0 Petinju Muay Thai Malaysia Tumbangkan Lawan Dalam Tempoh 36 Saat BANGKOK, 10 Dis (Bernama) — Petinju muay thai negara Johan Ghazali mendominasi lawannya dalam...

Lifestyle

0 Lagi menu sarapan ‘lejen’ di Kuching Legend Di Kuching, Mi Jawa Rabak Ini Jadi Menu ‘Breakfast’ Kegemaran Penduduk Tempatan. Hari ini, kami akan...

Mamak News

0 Anjing Sakit Gusi, Punca Kejadian Tayar Pancit Di Itali Sejak bulan Julai yang lalu, penduduk di pekan Vastogirardi, Itali mengalami masalah tayar pancit...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications