Hi, what are you looking for?

Mamak News

ICAO putuskan dengar kes terhadap Russia


MONTREAL: Majlis Penerbangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengundi dan memutuskan untuk mendengar kes terhadap Russia berhubung insiden pesawat Malaysia Airlines MH17 yang ditembak jatuh pada tahun 2014.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Luar Australia dan Belanda.

Kedua-dua negara itu memulakan tindakan berhubung insiden MH17 pada tahun lalu di Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pesawat Boeing 777 itu melakukan penerbangan dari Lapangan Terbang Schiphol, Amsterdam ke Kuala Lumpur pada 17 Julai 2014, sebelum ditembak jatuh di timur Ukraine yang dikuasai oleh kumpulan pemberontak pro-Rusia sehingga mengakibatkan kesemua 298 penumpang dan anak kapal terkorban.

Siasatan antarabangsa mendakwa peluru berpandu BUK adalah milik Briged Peluru Berpandu Anti-Pesawat ke-53 tentera Rusia yang berpusat di bandar Kursk bertanggungjawab terhadap insiden tersebut.

Australia berkata, Russia bertanggungjawab mengikut undang-undang antarabangsa dan membawa kes itu ke ICAO yang akan menjadi satu langkah ke hadapan dalam memperjuangkan keadilan buat mangsa termasuk 38 warganegara itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menteri Luar Australia, Penny Wong dalam satu kenyataan memaklumkan ICAO mengekalkan bidang kuasanya untuk mendengar perkara itu ketika dalam satu sesi semalam.

“Keputusan ini merupakan langkah penting dalam usaha kolektif kami untuk mengheret mereka bertanggungjawab atas tindakan keganasan mengerikan ini,” katanya.

Sementara itu, Menteri Luar Belanda, Wopke Hoekstra pula menyifatkan keputusan untuk mendengar kes itu sebagai langkah penting untuk menegakkan kebenaran, keadilan dan akauntabiliti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bersama dengan Australia, kami akan terus melakukan segala-galanya di bawah bidang kuasa kami untuk memberi keadilan untuk ahli keluarga mangsa,” katanya menerusi ciapan di Twitter.

Russia menafikan sebarang pembabitan dalam insiden itu dan delegasi ICAO dari negara berkenaan enggan memberi komen berhubung perkara itu. – REUTERS


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications