Hi, what are you looking for?

Mamak News

ICC keluarkan waran tangkap terhadap Presiden Russia


THE HAGUE: Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap terhadap Presiden Vladimir Putin atas tuduhan melakukan jenayah perang dengan memindahkan kanak-kanak dari Ukraine ke Russia secara paksa.

ICC yang berpangkalan di The Hague memaklumkan pihaknya juga mengeluarkan waran tangkap terhadap Pesuruhjaya Presiden Russia bagi hak asasi kanak-kanak, Maria Lvova-Belova atas pertuduhan yang sama.

Notis mahkamah itu dikeluarkan beberapa jam menyusuli berita lain yang berpotensi memberi kesan ketara kepada pencerobohan Russia di Ukraine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ia termasuk lawatan Presiden China, Xi Jinping ke Moscow dan lebih banyak jet pejuang bagi pasukan tentera Kyiv.

Kyiv mendakwa lebih 16,000 kanak-kanak Ukraine dipindahkan secara paksa ke Russia sejak pencerobohan bermula pada 24 Februari tahun lalu, dengan sebahagian besar golongan itu dipercayai ditempatkan di institusi serta rumah anak angkat.

Pendakwa raya ICC, Karim Khan berkata, Putin kini boleh ditahan sekiranya beliau menjejakkan kaki di mana-mana lebih 120 negara anggota ICC.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata, waran tangkap itu berdasarkan bukti forensik, penelitian dan apa yang diperkatakan oleh kedua-dua individu itu.

“Bukti yang kami kemukakan tertumpu kepada jenayah terhadap kanak-kanak. Golongan itu merupakan paling terdedah dalam masyarakat kita,” katanya.        

Menurut ICC, hakim mendapati ada ‘alasan munasabah’ untuk mengesyaki Putin bertanggungjawab atas jenayah, sekali gus membenarkan permohonan waran tangkap yang dibuat oleh Khan pada 22 Februari lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Presiden ICC, Piotr Hofmanski memaklumkan pelaksanaan waran terbabit ‘adalah bergantung pada kerjasama antarabangsa’.

Putin menjadi presiden ketiga masih berkhidmat yang dikenakan waran tangkap oleh ICC.

Pemimpin tertinggi itu tidak mungkin dihadap ke mahkamah dalam masa terdekat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun, waran itu membolehkan beliau ditangkap dan dihantar ke The Hague sekiranya mengunjungi mana-mana negara anggota ICC.   

* SAMBUT BAIK KEPUTUSAN  

Dalam pada itu, Ukraine menyambut baik pengumuman ICC yang mengeluarkan waran tangkap terhadap Putin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketua Pejabat Presiden Ukraine, Andriy Yermak menyifatkan usaha itu `hanya satu permulaan awal’ dalam memberi keadilan ke atas pencerobohan dilakukan Russia.      

Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky menerusi Twitter turut mengalu-alukan langkah ICC dengan menyifatkannya sebagai satu `keputusan bersejarah’. 

* TIDAK SAH 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, jurucakap Kremlin, Dmitry Peskov menegaskan keputusan ICC untuk mengeluarkan waran tangkap terhadap Putin adalah tidak sah dari segi undang-undang memandangkan Moscow tidak mengiktiraf bidang kuasa mahkamah itu.

Malah, beliau juga menganggap langkah itu satu tindakan melampau ke atas presidennya.

“Russia sama seperti beberapa negara lain, tidak mengiktiraf bidang kuasa mahkamah itu. Jadi, jika menilai dari sudut perundangan, keputusan mahkamah ini terbatal,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dilaporkan, Russia bukan negara anggota ICC.

Jurucakap Kementerian Luar Russia, Maria Zakharova menyifatkan keputusan ICC `tiada makna’ buat Moscow.   

“Russia bukan keahlian dalam Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa dan tidak memikul sebarang tanggungjawab dibawahnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Malah, Russia tidak bekerjasama dengan badan ini. Setakat diketahui kemungkinan penahanan dari mahkamah antarabangsa ini akan terbatal dari segi undang-undang,” katanya tanpa merujuk nama Putin. – AFP/ AGENSI  


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications