Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

ICJ arah AS bayar pampasan beku aset Iran


THE HAGUE: Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mengarahkan Amerika Syarikat (AS) membayar pampasan kepada syarikat Iran selepas memutuskan bahawa Washington secara haram membenarkan mahkamah membekukan aset mereka.

Bagaimanapun, tribunal di The Hague memutuskan tidak mempunyai bidang kuasa ke atas pembekuan aset berjumlah  AS$1.75 bilion (RM7.7 bilion) daripada bank pusat Iran yang dipegang dalam akaun Citibank di New York dan merupakan jumlah terbesar dituntut kembali oleh Teheran.

Naib Presiden ICJ, Kirill Gevorgian berkata, majoriti menegakkan bantahan terhadap bidang kuasa yang dibangkitkan oleh AS berkaitan tuntutan Republik Islam Iran berhubung bank itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lapor Al Jazeera, kes itu pada mulanya dibawa oleh Teheran terhadap Washington pada 2016 kerana didakwa melanggar perjanjian persahabatan 1955.

Dalam perbicaraan tahun lalu, AS berhujah kes itu harus ditolak kerana Iran melakukan penyelewengan dan rampasan aset adalah hasil dakwaan penajaannya terhadap keganasan.

Menurut AS, wang itu akan diberikan sebagai pampasan kepada mangsa pengeboman 1983 di Lebanon dan serangan lain yang dikaitkan dengan Iran.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mahkamah pada Khamis menolak pembelaan itu sepenuhnya dan memutuskan bahawa perjanjian yang ditandatangani lama sebelum revolusi Iran 1979 adalah sah.

Menurut ICJ,  walaupun AS menarik diri daripada perjanjian itu pada 2018 selepas hubungan terputus dengan kerajaan baharu Iran, ia masih wujud pada masa pembekuan aset syarikat dan entiti komersial Iran, dan oleh itu Washington didapati melanggar perjanjian tersebut.

Bagaimanapun, hakim berkata, mahkamah tidak mempunyai bidang kuasa ke atas aset yang dipegang oleh AS kerana bank pusat Iran dikenali sebagai Bank Markazi bukan perusahaan komersial dan tidak dilindungi oleh perjanjian itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kementerian Luar Teheran dalam satu kenyataan berkata, keputusan ICJ menunjukkan kesahihan kedudukan Iran dan tingkah laku haram AS ke atas negara itu.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement