Hi, what are you looking for?

Sukan

Impian Belanda layak awal tertanggu


DOHA – Ketua Jurulatih Belanda, Louis Van Gaal mahu barisan pemain bangkit mencari ‘aura’ sebenar andai mahu menjuarai trofi Piala Dunia kali ini selepas terikat 1-1 pada aksi kedua pe­ringkat Kumpulan A bertemu Ecua­dor awal pagi semalam.

Keputusan tersebut me­nyaksikan skuad The Oranje terlepas peluang untuk menjadi negara pertama layak ke peringkat kalah mati selepas Ecuador ­mempamerkan aksi sengit sepanjang 90 minit perlawanan.

Van Gaal berkata, barisan pemain perlu segera mempamerkan prestasi terbaik pada perlawanan terakhir bertemu Qatar nanti, dalam usaha menamatkan saingan peringkat kumpulan selaku juara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jika kami mahu bermimpi untuk menjadi juara dunia, prestasi seperti ini tidak boleh berulang kerana banyak kelemahan ketara yang boleh saya lihat, terutama ketika selepas kita berjaya menjaringkan gol.

“Pasukan dilihat beraksi sambil lewa dengan membiarkan Ecuador mudah mendominasi perlawanan, sekali gus meraih gol penyamaan yang sepatutnya boleh dielakkan.

“Jika bertemu Ecuador pun kita sudah bergelut, bagaimana untuk kita bersaing dengan negara yang lebih berkualiti pada pusingan seterusnya nanti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Justeru, saya harap setiap kelemahan yang ada pada kali ini dapat diperbaiki khususnya dari sudut penguasaan bola dan pa­sukan perlu berikan seratus pe­ratus pada aksi terakhir bertemu Qatar nanti,” katanya.

Belanda masih kekal menjadi negara paling ‘malang’ dalam sejarah Piala Dunia selepas tewas pada tiga final berturut-turut pada edisi 1974, 1978 dan 2010.

Van Gaal sebelum ini berjaya membantu The Oranje menduduki tangga ketiga pada edisi 2014 di Brazil. – AGENSI

Advertisement. Scroll to continue reading.

 


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Jabatan Insolvensi Malaysia sedang merangka beberapa cadangan pindaan terhadap Akta Insolvensi 1967 (Akta 360) bagi menambah baik sistem pentadbiran kebankrapan termasuk...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Mamak News

0 KANGAR – Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sanglang cedera pada bahagian kepala selepas diserang seorang lelaki dipercayai bermasalah mental di Masjid Alwi,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications