Hi, what are you looking for?

Sukan

India destinasi baharu MotoGP


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PARIS – Pemilik perlumbaan berpestij Kejuaraan Motosikal Dunia (MotoGP), Dorna Sports kini dalam usaha untuk menjadikan India salah satu destinasi perlumbaan dalam kalender Grand Prix perlumbaan tidak lama lagi.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Dorna Sports, Carmelo Ezpeleta yang melakukan lawatan di Litar Antarabangsa Buddh, New Delhi baru-baru ini berharap India akan menyertai mereka untuk menjadi salah satu negara yang akan menganjurkan perlumbaan dua roda tersebut.

Ezpeleta menjelaskan, sekiranya perlumbaan Grand Prix (GP) India dapat direalisasikan, ia bakal menerima sambutan luar biasa memandangkan negara di Asia Selatan tersebut adalah negara ketujuh terbesar dan kedua paling ramai penduduk mence­cah hingga 1.4 bilion.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menyedari ratusan juta ken­deraan dua roda di jalan raya negara itu, Ezpeleta berkata, kehadiran perlumbaan itu di India akan menjadi tontonan yang luar biasa.

“Sudah pasti GP India akan meraih tontonan luar biasa terutama bagi peminat kami dan membolehkan sukan itu berkembang dengan lebih pesat.

“Perlumbaan di India dapat memberi gambaran mengenai komitmen kami untuk membuka pintu sukan ini seluas yang kami boleh dan akan menjadi pencapaian penting untuk kejuaraan,” kata Ezpeleta.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Menteri Belia dan Sukan India, Shri Anurag Thakur berkata, kehadiran GP India bakal mendapat sambutan luar biasa.

“India berpotensi menjadi salah satu pasaran terbesar MotoGP dari segi kehadiran penonton untuk menyaksikan perlumbaan berprestij tersebut,” kata Anurag Thakur.

Litar Antarabangsa Buddh sebelum ini telah menganjurkan perlumbaan Grand Prix Formula Satu (F1) pada 2011 sehingga 2013, namun dihentikan atas masalah pertikaian cukai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketika ini, MotoGP juga turut meningkatkan populariti perlumbaan tersebut di peringkat global dan bulan ini Dorna akan menandatangani memorandum persefahaman dengan Arab Saudi untuk menganjurkan di negara tersebut. – AGENSI


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. NEW YORK: Bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memfailkan saman fitnah berjumlah AS$475 juta (RM2.13 bilion) terhadap agensi...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUANTAN – Sebanyak 14 jenis dadah bernilai RM420,724 yang membabitkan kes dari tahun 2016 akan dilupuskan es. Ketua...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – “Saya datang untuk beri songan kepada Zul. Tindakannya pada hari ini sangat matang dan bertanggungjawab.”...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KOTA BHARU – Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian di sini melatih seramai 10 individu dalam kalangan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications