Hi, what are you looking for?

Mamak News

Indonesia kesan 1.3 juta penduduk berkemampuan tapi terima bantuan kerajaan


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

JAKARTA: Pasukan Nasional Bagi Mengurangkan Kemiskinan (TNP2K) memaklumkan kerajaan mengesan berlakunya pengagihan yang tidak tepat dalam pemberian bantuan wang tunai bahan bakar bersubsidi di negara ini.

Setiausahanya, Suprayoga Hadi berkata, sebanyak 1.3 juta orang yang tidak layak namun mendapat bantuan tersebut.

“Berdasarkan penelitian dan pemeriksaan, terdapat 1.3 juta orang yang tidak layak menerima bantuan itu, walhal wang tersebut disasarkan untuk golongan berpendapatan rendah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“TNP2K akan cuba menyelaraskan golongan yang layak menerima bantuan ini supaya mereka yang benar-benar memerlukan dapat faedah tersebut.

“Kita tidak mahu golongan yang tidak layak ini bersenang-lenang atas kesusahan orang lain,” katanya seperti yang dilaporkan CNN Indonesia.

Dalam pada itu, Hadi juga mengakui bahawa TNP2K sukar menghapuskan kemiskinan tegar di Indonesia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hal itu disebabkan oleh masalah penetapan sasaran golongan yang memerlukan.

Sehubungan itu, beliau memaklumkan, kerajaan akan berusaha menguruskan data yang lebih efektif dalam menentukan golongan sasaran supaya kadar kemiskinan dapat dikurangkan dan kehidupan golongan tersebut boleh dibangunkan dari semasa ke semasa.

Kerajaan sebelum ini mengagihkan bantuan wang tunai kepada 20,65 juta keluarga miskin di seluruh Indonesia bagi meringankan beban mereka berikutan kenaikan harga bahan bakar bersubsidi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Syarat utama untuk penduduk menerima bantuan tersebut adalah mereka mendapat bayaran gaji bersih maksimum sebanyak 3.5 juta rupiah (RM1,064) sebulan.

Selain itu, mereka juga merupakan penerima bantuan kebajikan yang sudah dikenal pasti.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Dua gol pantas dalam tempoh empat minit dilihat sebagai punca utama kekalahan 2-3 skuad hi...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. NEW YORK: Bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memfailkan saman fitnah berjumlah AS$475 juta (RM2.13 bilion) terhadap agensi...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Berlaku sedikit kekeliruan di kalangan umat Islam yang sering menggunakan khidmat penghantaran makanan dan membuat pembayaran secara atas...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUANTAN – Sebanyak 14 jenis dadah bernilai RM420,724 yang membabitkan kes dari tahun 2016 akan dilupuskan es. Ketua...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications