Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Indonesia larang transaksi jualan di media sosial


SEMARANG: Kerajaan Indonesia secara rasmi melarang media sosial digunakan sebagai kedai jualan. 

Larangan itu bukan sahaja terpakai kepada laman TikTok tetapi juga di platform media sosial lain. 

Menteri Perdagangan Zulkifli Hasan berkata, kerajaan hanya membenarkan media sosial digunakan bagi tujuan memudahkan promosi perniagaan tetapi bukan untuk transaksi jualan. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Perdagangan sosial hanya boleh memudahkan promosi barangan atau mengiklankan perkhidmatan sama seperti yang dilakukan di televisyen, tiada transaksi langsung. Platform digital kini tidak boleh menjual dan menerima wang,” jelasnya ketika ditemui di Pasar Johar Semarang, Jawa Tengah.

Zulkifli berkata, media sosial dan e-dagang mempunyai fungsi yang berbeza tetapi jika ingin menjadi perdagangan sosial, platform itu mesti mempunyai entiti perniagaannya sendiri. 

Beliau menegaskan, pola perdagangan di Indonesia harus berjalan secara adil, bukan perdagangan bebas sehingga yang kuat semakin besar dan yang lemah beransur mati.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Satu platform digital tidak boleh memborong segala-galanya. Jika semua peluang itu dirampas, yang lain akan mati. 

“Kami tidak melarang atau membanteras tetapi berusaha mengawal selia. Indonesia berpegang kepada Pancasila, jadi kita kawal supaya adil,” jelasnya dipetik Kompas.com.

Zulkifli berkata, beliau sudah menandatangani semakan semula Peraturan Menteri Perdagangan Tahun 2020 tentang peruntukan perlesenan perniagaan, pengiklanan, pembangunan dan pengawasan perniagaan dalam perdagangan melalui sistem elektronik. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Peraturan baharu akan dikuatkuasakan secara automatik selepas mendapat pengesahan daripada Kementerian Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Pendatang Dari Australia, Penyelidik Jelaskan Fakta Menarik P Akasia Selalu nampak p ini di tepi jalan tetapi tidak tahu nama, p yang tumbuh...

Mamak News

0 Petinju Muay Thai Malaysia Tumbangkan Lawan Dalam Tempoh 36 Saat BANGKOK, 10 Dis (Bernama) — Petinju muay thai negara Johan Ghazali mendominasi lawannya dalam...

Lifestyle

0 Lagi menu sarapan ‘lejen’ di Kuching Legend Di Kuching, Mi Jawa Rabak Ini Jadi Menu ‘Breakfast’ Kegemaran Penduduk Tempatan. Hari ini, kami akan...

Mamak News

0 Anjing Sakit Gusi, Punca Kejadian Tayar Pancit Di Itali Sejak bulan Julai yang lalu, penduduk di pekan Vastogirardi, Itali mengalami masalah tayar pancit...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications