Hi, what are you looking for?

Covid-19

Inisiatif Elak Penularan Omicron


PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan (KKM) sedang melaksanakan inisiatif bagi memastikan penularan Omicron tidak memberi kesan buruk kepada negara, termasuk kawalan lebih ketat di sempadan yang mula dilaksanakan ketika ini.

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menerusi mesyuarat berlangsung petang tadi telah memaklumkan mengenai trend penularan varian tersebut selain angka yang meningkat ketika ini.

Menurutnya, peningkatan tersebut tidak hanya melibatkan Malaysia malah, dilaporkan di negara-negara lain yang terjejas susulan penularan Omicron.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebab itu dibentangkan juga tadi strategi dan cara menanganinya, saya tidak perlu jelaskan di sini kerana ada inisiatif yang sedang dibuat berdasarkan kepada kes yang dilihat sedang menular.

“Yang penting sistem kesihatan awam kita yang diketahui melalui tekanan pada masa Covid-19, mestilah ada cara untuk diperbaiki dan diteruskan. Kedua, kawalan sempadan dengan beberapa prosedur operasi standard (SOP) yang ketat yang dikenakan turut dijelaskan,” katanya pada sidang akhbar mempengerusikan mesyuarat Majlis Pemulihan Negara di sini hari ini.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata, MPN juga dimaklumkan berhubung tindakan penangguhan sementara lawatan mengerjakan umrah ketika ini susulan beberapa isu tertentu yang perlu ditangani KKM.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ujarnya lagi, susulan itu, KKM sudah mengetahui langkah yang perlu dilakukan dalam usaha menangani penularan varian tersebut di negara ini.

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Batal Atau Tak Kunyah Gula-Gula Getah Ketika Berpuasa? Ini Jawapan Mufti Di bulan Ramadan ini, pasti ramai diantara kita yang mempunyai masalah nafas...

Sukan

0 VALLETTA (MALTA) – ­Pres­tasi semasa Mateo Retegui mengukuh­kan lagi pendirian pengendali Itali, Roberto Mancini yang bersedia untuk beri peluang kepada mana-mana pemain dua...

Mamak News

0 BATU PAHAT – Taktik menjadikan kereta sebagai stor menyimpan dadah akhirnya berjaya dihidu polis selepas seorang lelaki berusia 37 tahun ditahan di Pekan...

Mamak News

0 JAKARTA: Kementerian Kesihatan meminta orang ramai tidak membuat pembelian panik larutan air garam (ORS) yang tular di media sosial kerana dikatakan berkesan menahan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications