Hi, what are you looking for?

Mamak News

Iran ampun, kurangkan hukuman penjara puluhan ribu banduan


TEHRAN: Pemimpin tertinggi Iran mengampuni atau membenarkan pengurangan hukuman penjara untuk berpuluh-puluh ribu banduan termasuk beberapa yang ditangkap dalam protes anti-kerajaan baru-baru ini.

Lapor Al Jazeera, Ayatollah Ali Khamenei meluluskan pengampunan itu sebagai menghormati ulang tahun Revolusi Islam 1979 dan beliau memegang jawatan sebagai pemimpin politik dan agama negara itu pada 1989.

Menurut butiran yang diumumkan dalam laporan media negara, pengampunan yang diluluskan oleh Khamenei datang dengan beberapa syarat termasuk langkah itu tidak akan terpakai kepada mana-mana banduan dua warganegara yang ditahan di negara berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, lapor agensi berita IRNA, mereka yang dituduh rasuah iaitu pertuduhan besar yang dikenakan terhadap beberapa penunjuk perasaan di mana empat daripadanya yang dikenakan dihukum mati juga tidak akan diampunkan.

Ia juga tidak akan terpakai kepada mereka yang didakwa mengintip untuk agensi asing atau mereka yang bersekutu dengan kumpulan yang memusuhi republik Islam.

September tahun lalu, Iran berdepan dengan kemelut iaitu protes jalanan berikutan kematian seorang wanita Kurdish Iran, Mahsa Amini yang ditahan polis moral negara itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wanita berusia 22 tahun itu ditahan kerana melanggar peraturan pakaian Islam iaitu tidak memakai hijab.

Namun, rakyat Iran dari semua lapisan masyarakat mengambil bahagian dalam demonstrasi berkenaan yang secara tidak langsung menandakan salah satu cabaran paling berani kepada kerajaan Iran sejak revolusi 1979.

Menurut Agensi Berita Aktivis Hak Asasi Manusia, kira-kira 20,000 orang ditangkap berkaitan dengan protes tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kumpulan hak asasi manusia itu juga mengatakan lebih daripada 500 terbunuh dalam tindakan keras itu termasuk 70 kanak-kanak bawah umur.

Sekurang-kurangnya empat orang dihukum gantung, menurut badan kehakiman Iran.

Ketua Badan Kehakiman, Gholam-Hossein Mohseni Ejei dalam surat kepada Khamenei meminta pengampunan berkata, semasa peristiwa protes baru-baru ini, sebilangan peserta terutamanya golongan muda melakukan jenayah akibat daripada indoktrinasi dan propaganda musuh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Protes dikatakan menjadi perlahan sejak hukuman gantung bermula.

 


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications