Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Israel tularkan rakaman papar tebusan dibawa ke hospital al-Shifa


GAZA CITY: Tentera Israel menularkan sebuah rakaman video kononnya memaparkan tebusan sedang dibawa ke hospital al-Shifa di Gaza selepas serangan mengejut kumpulan Hamas pada 7 Oktober lalu.

Malah, jurucakap Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mendakwa seorang daripada anggota pasukan mereka dibunuh di lokasi berkenaan.

Lapor BBC, jurucakap IDF, Daniel Hagari mendakwa koperal Noa Marciano, 19, dibunuh selepas dibawa ke hospital al-Shifa setelah mengalami cedera ringan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pagi tadi, kami memaklumkan kepada keluarga Noa bahawa berdasarkan penemuan kami, Noa diculik dan ditempatkan di sebuah rumah berhampiran Shifa.

“Semasa tentera Israel melancarkan serangan di kawasan itu, pejuang Hamas yang menahan Noa terbunuh dan dia pula mengalami kecederaan kecil dalam kejadian tersebut.

“Noa dibawa ke hospital al-Shifa yang mana dia dibunuh oleh pejuang Hamas yang lain,” dakwa Hagari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hagari kemudian memainkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang didakwanya kejadian berlaku pada pagi 7 Oktober lalu.

Video itu menunjukkan dua tebusan dibawa masuk ke hospital terbesar di Semenanjung Gaza.

Setakat ini, BBC tidak dapat mengesahkan kesahihan rakaman video yang dikemukakan oleh IDF dalam satu taklimat berita semalam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum ini, kumpulan pejuang Hamas memaklumkan Marciano terbunuh dalam serangan udara Israel pada 9 November lalu.

Terdahulu, Israel mendakwa sebuah terowong bawah tanah ditemukan di tapak itu yang dipercayai merupakan pusat arahan Hamas.

Bagaimanapun, kumpulan Hamas menafikan dakwaan berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Sukan

0 LONDON – Pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou enggan para pemainnya terlalu kecewa dan mengenang kekalahan 1-2 kepada West Ham United kelmarin sekali gus...

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications