Hi, what are you looking for?

Tempatan

Isu Gaji Minimum, Wujudkan Situasi Menang-menang


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

ISU kenaikan gaji minimum kepada RM1,500 kembali menjadi perhatian baru-baru ini.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan memberi bayangan kerajaan akan membuat penetapan gaji minimum RM1,500 sebelum hujung tahun ini dan disambut baik oleh pekerja.

Bagi golongan pekerja, kenaikan itu sudah pasti memberi sedikit kelegaan, namun bagi majikan pula kenaikan tersebut akan memberi tekanan kepada aliran tunai selepas mengharungi fasa pandemik Covid-19.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Langkah rangkaian pasar raya AEON melaksanakan kenaikan gaji minimum kepada RM1,500 berkuat kuasa 1 Januari lalu turut mendapat perhatian ramai.

Bagi Timbalan Presiden Kong­res Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Mohd. Effendy Abdul Ghani, kerajaan tidak boleh menangguhkan kenaikan gaji minimum dengan mengambil kira keadaan ekonomi sekarang memandang gaji minimum ketika ini adalah tidak sesuai.

“Pengumuman kerajaan mahu melaksanakan gaji minimum pada hujung tahun ini dilihat sangat lambat, ia perlu dipercepatkan kerana kenaikan harga barangan pada masa kini lebih cepat berbanding kenaikan gaji.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kali terakhir (gaji minimum) dilaksanakan pada 2019. Mengikut Akta 372, sepatutnya pada tahun ini pengumuman kenaikan gaji minimum perlu dibuat.

“Kelewatan ini adalah dise­babkan faktor politik, ekonomi dan kesihatan. Apabila berlaku perubahan kerajaan, maka berlaku sedikit kelewatan untuk kajian pelaksanaan kenaikan, tetapi dalam keadaan sekarang kerajaan tidak boleh tangguh lagi,” katanya.

Menurut beliau, kenaikan gaji minimum akan menyebabkan berlakunya perbelanjaan yang tinggi dan kesan jangka masa panjang adalah dapat melon­jakkan ekonomi negara sekiranya Malaysia ingin mencapai status negara maju sekali gus mewujudkan situasi menang-menang di antara majikan dan pekerja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Timbalan Presiden Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd. Yusof Abdul Rahman pula berpendapat, kerajaan perlu memperincikan kategori pelaksanaan gaji minimum memandangkan cadangan tersebut dibantah keba­nyakan majikan.

“Jika diikutkan kos sara hidup yang semakin tinggi sekarang, kenaikan gaji minimum kepada RM1,500 adalah wajar, tetapi banyak bantahan ditimbulkan oleh majikan. Apabila ada kenaikan, ia akan memberi kesan dan mungkin majikan terpaksa memberhentikan pekerja untuk mengu­rangkan kos operasi.

“Jadi kerajaan perlu membuat perincian, mungkin bukan semua pekerja perlu diletakkan kategori gaji minimum sebagai contoh pekerja tetap atau pekerja kontrak,” jelasnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mohd. Yusof turut berpenda­pat, kenaikan gaji minimum di­bimbangi akan menjejaskan kos operasi dan terpaksa mengehadkan jumlah pe­ngambilan pekerjaan kerana bergantung kepada tahap kemampuan kewangan syarikat.

“Jika sebelum ini majikan boleh menggaji dua pekerja, tetapi dikurangkan seorang. Kerajaan boleh beri kelonggaran kepada industri-industri ter­tentu. Misalnya amah, jika sudah disediakan tempat tinggal, makanan adakah wajar diberi gaji RM1,500?” soal beliau.

Justeru, kerajaan perlu mencari jalan mengimbangi keperluan rakyat dengan melaksanakan dasar dan polisi yang memberi keuntungan semua pihak memandangkan cabaran ekonomi masih memberi kesan kepada banyak pihak pada masa kini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BEIJING – Sejenis virus baharu digelar Langya dipercayai menjadi punca berpuluh-puluh penduduk China mengalami simptom seperti selesema dengan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LONDON: Hampir satu pertiga isi rumah di United Kingdom (UK) bakal terjerumus ke dalam kemiskinan pada musim sejuk...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KOTA BHARU – Polis berjaya mengiringi dan membawa penyong Perak FC yang terkepung di dalam Stadium Sultan Muhamad...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. DI sebalik popularitinya, kehidupan penyanyi Chungha juga ada pasang surut dan kesukaran memandangkan dia dibesarkan sendirian oleh ibunya....

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications