Hi, what are you looking for?

Mamak News

Isu saham: Tubuh suruhanjaya khas, PDRM digesa siasat 


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PETALING JAYA: Pemuda Pakatan Harapan (PH) menggesa kerajaan menubuhkan suruhanjaya siasatan khas berhubung pemilikan saham membabitkan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki.

Suruhanjaya tersebut perlu melibatkan individu tidak berkepentingan mana-mana pihak menyiasat bagi menyiasat dakwaan-dakwaan itu.

Ketuanya, Howard Lee Chuan How berkata, ini kerana pengisytiharan Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) yang berpuas hati dengan penjelasan Azam tanpa bukti kukuh dilihat menggugat integriti serta maruah negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau yang juga Ketua Pemuda DAP (DAPSY) berkata, LPPR tidak mempunyai kuasa melibatkan siasatan bagi membuktikan sesuatu dakwaan berunsur jenayah atau tidak.

“Kuasa siasatan ada pada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan mahkamah bagi isu yang terpalit dengan integriti ini.

“Jadi kita gesa satu suruhanjaya bebas perlu ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan-dakwaan ini. Kita juga menggesa PDRM dengan kerjasama pihak SC untuk melakukan siasatan,” katanya ketika ditemui pemberita di Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi di sini hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, Howard hadir bersama Timbalan Ketua Pemuda Amanah, Razak Ridzuan; Setiausaha DAPSY, Eric Teh Hoong Keat dan Wakil DAPSY Kuala Lumpur, Iskandar Faris.

Mereka tiba di IPD Dang Wangi kira-kira pukul 2.30 petang dan selesai membuat laporan satu jam kemudian.

Dalam pada itu, menurut Razak, pihaknya hari ini turut menyerahkan memorandum di Istana Negara bagi menggesa campur tangan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, isunya menimbulkan persoalan kerana penjelasan Azam hanya kepada LPPR bersandarkan penafian dan pembersihan diri.

“Isu ini perlu dipandang serius jadi Yang di-Pertuan Agong perlu masuk campur selain menubuhkan satu suruhanjaya khas bagi menyiasat secara telus dan menyeluruh dakwaan-dakwaan melibatkan Ketua Pesuruhanjaya SPRM,” jelasnya.

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. IPOH – Projek melombong nadir bumi lantanid di Hulu Perak telah mendapat kebenaran merancang daripada Majlis Daerah Gerik....

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. TANJUNG MALIM – Meskipun melakukan persiapan terakhir namun ia tidak menjadi masalah buat kuartet 4×100 meter (m) lelaki...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Selebriti versatil Alif Satar mengakui mempraktikkan prinsip mengelak daripada terjebak adegan mesra atau intim dengan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. YEREVAN: Jumlah korban insiden letupan besar di sebuah pasar di ibu negara Armenia, meningkat kepada 16 orang. Menurut...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications