Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Jabatan Kimia Malaysia, FSSM Komited Memajukan Sains Forensik Di Malaysia


KUALA LUMPUR, 13 September 2023 – Menteri Sains, Teknologi Dan Inovasi, YB Chang Lih Kang merasmikan Mesyuarat Tahunan & Simposium Asian Forensic Sciences Network (AFSN) yang ke-15 semalam. Bertemakan Light & Shadow, Technology vs. Evidence, program ini berlangsung bermula 11 hingga 15 September 2023 di Hotel Pullman Kuala Lumpur.

Acara ini merupakan kerjasama bersama antara Jabatan Kimia Malaysia (KIMIA Malaysia), Persatuan Sains Forensik Malaysia (FSSM) dan Asian Forensic Sciences Network (AFSN) dalam memajukan sains forensik di rantau ini.

Mesyuarat dan simposium kali ini menghimpunkan seramai 450 peserta dari 72 institut sains forensik di 17 negara. Seramai 80 penceramah antarabangsa daripada institusi dan organisasi ternama akan berkongsi kepakaran mereka sepanjang simposium ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mesyuarat tahunan dan simposium ini memainkan peranan penting dalam memajukan bidang sains forensik di Asia dengan memudahkan pertukaran pengetahuan dan membincangkan isu-isu forensik semasa dan untuk kemajuan teknologi.

Cabaran yang berkaitan dengan bahan psikoaktif baharu dan makmal haram juga akan dibincangkan, bersama-sama dengan bengkel forensik tanah, penyiasatan tempat kejadian jenayah, analisis DNA dan banyak lagi.

YB Chang Lih Kang dalam ucapan perasmiannya, menyampaikan rasa gembira dan penghormatan yang amat besar dalam mempengerusikan perhimpunan terbilang ini, menekankan kepentingan acara itu dalam memajukan bidang sains forensik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya bangga untuk berkongsi bahawa Jabatan Kimia Malaysia, di bawah MOSTI, telah mengambil inisiatif utama dalam menganjurkan acara hebat ini. Usaha kolektif mereka dalam penyelidikan forensik dan kerjasama antarabangsa membantu meningkatkan keupayaan dan reputasi Malaysia dalam bidang sains forensik,” ujar YB Chang Lih Kang.

KIMIA Malaysia merupakkan sebuah agensi pakar dalam penyelesaian kes jenayah serta kes rentas sempadan, khususnya dalam mengenal pasti mayat manusia melalui pasukan Pengecaman Mangsa Bencana (DVI). Peranan KIMIA Malaysia penting dalam pengenalpastian mangsa bencana, memberikan ketenangan kepada keluarga dan menambah baik tindak balas krisis.

KIMIA Malaysia juga merupakan peneraju dalam bidang penyelidikan untuk analisis DNA, pemeriksaan dokumen, toksikologi, dadah berbahaya dan bukti surihan, di mana ia penting untuk mengekalkan undang-undang dan ketenteraman negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

KIMIA Malaysia diiktiraf sebagai hab latihan forensik antarabangsa dalam peningkatan kemahiran dan perkongsian pengetahuan di kalangan profesional forensik di luar negara. Ini dapat mengukuhkan kerjasama antarabangsa dalam penyelesaian kes jenayah dan meningkatkan profesionalisme dalam bidang forensik.

AFSN yang ditubuhkan pada 2008, menyatukan komuniti sains forensik Asia untuk membincangkan, berkongsi dan menyusun strategi berkenaan sains forensik lalu meningkatkan kualiti bidang forensik melalui jalinan kerjasama.

AFSN disokong oleh badan antarabangsa seperti Office of Drugs and Crime and the Drug Enforcement Administration (DEA).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ia mempunyai jawatankuasa khusus untuk menyeragamkan kaedah saintifik, mempromosikan akreditasi dan kumpulan kerja teknikal yang didedikasikan untuk disiplin forensik seperti DNA, dadah terlarang, bukti surihan, toksikologi, penyiasatan tempat jenayah, jawatankuasa jaminan kualiti & piawaian, dokumen yang dipersoalkan, perubatan forensik, cap jari dan forensik digital.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Sukan

0 IPOH – Biarpun membuat penampilan sulung pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023, namun ia ternyata tidak mendatangkan masalah buat pelumba Caja...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications