Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Jadi Tuan Rumah, Arab Saudi Dilapor Bina Resort Ski Di Padang Pasir


Jadi Tuan Rumah, Arab Saudi Dilapor Bina Resort Ski Di Padang Pasir

Arab Saudi dilapor akan membina sebuah pusat sukan musim sejuk terkemuka dengan mempunyai keluasan yang membolehkan pemain ski meluncur berbatu-batu di tengah padang pasir, lapor Daily Star.

Difahamkan, negara tersebut akan menjadi tuan rumah bagi Sukan Musim Sejuk Asia 2029 dan pembinaan projek itu yang dinamakan Trojena juga telah dimulakan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, tempat peranginan yang unik tersebut juga diharap mampu menjadi destinasi popular setanding dengan tempat ski yang terkenal di dunia.

Trojena akan dibina 48 kilometer (km) di timur pantai laut Merah, yang terletak di kawasan pergunungan Sarawat, di mana suhu di tempat itu mencecah kira-kira 10 darjah celcius lebih rendah dari negara lain.

| KampungmamakcomKredit: Daily Star

Ia juga menjadi satu cabaran buat jurutera yang ditugaskan untuk mengekalkan suhu salji di atas tanah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada musim sejuk, suhu di Arab saudi telah menurun pada bacaan yang rendah dan menyaksikan kemunculan salji berbeza di seluruh negara tersebut.

Tasik buatan manusia juga akan ditampilkan di antara cerun ski, tetapi masih terdapat kebimbangan dalam kalangan pengkritik mengenai kupayaan menyimpan salji yang cukup di laluan tersebut.

Projek Trojena itu merupakan sebahagian daripada projek NEOM yang akan dibina sepanjang 117 km, di mana ia juga dapat menyaksikan pembinaan bandar pencakar langit bermula dari awal.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pencakar langit yang dikenali sebagai Mirror Line merupakan sebuah projek bernilai RM1 bilion yang boleh menempatkan sekitar lima juta orang dan juga lebih tinggi daripada Empire State Building serta lebih besar berbanding keluasan negeri Massachusetts.

Kerja-kerja pembinaan telah bermula mengikut cetusan idea Putera Mahkota Saudi Mohammed Salman.

| KampungmamakcomKredit: Daily Star

Pakar Salji Fraser Wilkin bercakap kepada The Sun, walau bagaimanapun tempat itu hanya akan ada jumlah salji semula jadi yang ‘tidak bermakna’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dia mendakwa bahawa walaupun akan mengalami pelbagai cuaca yang berbeza mengikut musim namun, berkemungkinan akan ada keajaiban di penghujung nanti.

“Tidak dinafikan, tenaga dan sumber air yang diperlukan untuk kemudahan ski dan gelanggang ais akan melebihi daripada keperluan biasa.

“Saya akan melihat bagaimana mereka melaksanakannya tetapi saya juga mempunyai kebimbangan yang serius mengenai projek ini akan menjadi mampan,” kata Dr Madeline Orr, pengasas dan pengarah Kumpulan Ekologi Sukan Di Universiti Loughborough.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Daily Star

BACA: Padang Pasir Di Arab Saudi Termasuk Mekah Bertukar Hijau

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement