Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Jaga-jaga, ‘Baby Nenas’ Yang Dijual Dibimbangi Guna Pemanis Tiruan ‘Siklamat’, Rasa Manis 30 Ke 50 Kali Ganda


Di beberapa kawasan lampu trafik, kita mesti akan dapat lihat sekumpulan lelaki dengan sebuah banner menjinjing beg plastik berisi buah mangga potong. Selain mangga, ada juga sesetengahnya yang menjual buah ‘baby nenas’.

Bagaimanapun, jualan ‘baby nenas’ tersebut agak membimbangkan seorang teknologis makanan yang menggunakan nama Facebook Sazly Tulih (gambar) kerana beliau mendakwa terdapat sejenis bahan pemanis yang digunakan pada buah itu.

Menurut perkongsian Sazly di Facebooknya baru-baru ini, bahan pemanis tersebut yang dinamakan sebagai siklamat merupakan pemanis tanpa zat yang menyebabkan buah itu akan menjadi lebih manis daripada rasa ‘manis buah’ yang asalnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dua tiga minggu, saya ada ternampak peniaga-peniaga di tepi jalan yang sebelum ini menjual jeruk mangga telah beralih kepada baby nenas. Saya berharap sangat, produk ini bukanlah jenama “D***** ***g” yang mengandungi siklamat iaitu pemanis tanpa zat yang memberikan rasa manis pada buah sehingga 30-50 kali ganda.

“Ingatkan Musang King Malaysia je yang femes kan… D***** ***g pun femes. Untuk pengetahuan semua, Siklamat ni tidak dibenarkan penggunaannya di dalam buah-buahan segar termasuk dikupas atau sedia dimakan dibawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

“Tak silap saya, pada tahun 2019 DG Kesihatan pernah membuat kenyataan akhbar berkenaan hal ini. Menurut kenyataan akhbar tersebut, baby nenas jenama D***** ***g ini tidak dieksport ke Malaysia. Jangan ada penyeludupan buah ini ke Malaysia sudahlah,” katanya dalam perkongsian tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hati-hati bila membeli

Dalam pada itu, tambah Sazly, orang ramai dinasihatkan untuk berhati-hati apabila ternampak mana-mana peniaga yang menjual produk ‘baby nenas’ berkenaan. Ia bagi mengelakkan sebarang risiko kesihatan yang tidak diingini.

“Kepada pengguna, jika pernah terlihat atau terbeli produk baby nenas yang rasa manisnya lain macam tu, berhati-hatilah. Jika ada kemusykilan, hubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri yang berdekatan atau boleh buat aduan di Sistem Pengurusan Aduan Awam (SISPAA).

“Kepada penjual pula, saya nak maklumkan jika tuan puan melakukan kesalahan di bawah Seksyen 13 Akta Makanan 1983 yang mana memperuntukkan, tiada seorang pun boleh menyediakan atau menjual apa-apa makanan yang diadukkan dengan mengandungi apa-apa bahan penambahannya tidak dibenarkan di bawah Akta Makanan 1983 atau peraturan-peraturan di bawahnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sesiapa yang didapati melanggar peruntukan ini adalah melakukan kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM20,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya sekali.

“Semua makanan yang dieksport ke negara ini perlu mematuhi Akta Makanan 1983 dan peraturan-peraturan di bawahnya. Adalah menjadi tanggungjawab pihak yang terlibat seperti pengimport, agen, penjual dan sebagainya untuk memastikan produk makanan yang diimport dan dijual di pasaran mematuhi perundangan makanan,” katanya.

| Kampungmamakcom Jaga jaga'Baby Nenas' Yang Dijual Dibimbangi Guna Pemanis Tiruan 'Siklamat', Rasa Manis 30 Ke 50 Kali Ganda

Pengalaman netizen

Ekoran itu, perkongsian Sazly ini telah dikongsi lebih 2,600 kali setakat ini, selain turut meraih pelbagai maklum balas daripada warganet. Malah ada antaranya yang berkongsi pengalaman mereka memakan ‘baby nenas’ ini.

Berikut di bawah adalah beberapa komentar terpilih:-

Advertisement. Scroll to continue reading.

Macam mana nak tahu ada tambahan pemanis siklamat tu ye?

| Kampungmamakcom

Ingat nanas biasa je..

| Kampungmamakcom

End user macam kita ni selalu jadi mangsa

| Kampungmamakcom

Sebab lepas saya makan nenas ni rasa nak penat

| Kampungmamakcom

Sumber: Sazly Tulih

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement