Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Jakarta berubah status, penduduk diminta tukar kad pengenalan


JAKARTA: Ketua Jabatan Penduduk dan Pendaftaran Awam Jakarta, Budi Awaluddin menyatakan semua penduduk di bandar raya ini perlu membuat semula kad pengenalan elektronik (KTP) selepas Jakarta berubah dari Daerah Ibu Kota Khusus (DKI) ke Daerah Khusus Jakarta (DKJ).

Status Jakarta sebagai ibu negara Indonesia akan diturunkan seiring dengan pemindahan Ibu Kota Nusantara (IKN) di Kalimantan Timur.

“Pada tahun depan, Jakarta tidak lagi menyandang status DKI, malah menjadi DKJ.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sehubungan itu, semua penduduknya perlu menukar kad pengenalan baharu bagi mengubah status tersebut,” katanya.

Jelas Budi, pihak berkuasa tempatan berharap Suruhanjaya Dewan Perwakilan Rakyat Daerah (DPRD) akan meluluskan bajet dakwat percetakan kad pengenalan secara besar-besaran.

Pertukaran itu dijangka dilaksanakankan selepas rang undang-undang status DKJ diluluskan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, Indonesia mula melakukan pembinaan kompleks kerajaan di ibu kota baharunya di Nusantara pada bulan lalu.

Kerajaan Indonesia juga akan mula membangunkan prasarana di lokasi baharu tersebut, termasuk sistem air, membasmi kuman dan jalan bertol.

Indonesia merancang untuk memindahkan ibu kotanya ke Kalimantan Timur, dari Jakarta, untuk membawa lebih banyak kemajuan dan pembangunan di luar pulau Jawa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nusantara, nama yang dipilih sebagai menggantikan ibu kota Jakarta, merupakan projek mega yang dianggarkan bernilai AS$34 bilion (RM159 bilion).

Nusantara dirancang sebagai bandar mesra alam yang akan menggunakan tenaga boleh diperbaharui sepenuhnya.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JASIN – Sebanyak 9,000 kampit beras putih pek 10 kilogram (kg) akan dijual pada harga RM26 di program khas jualan terbuka di semua...

Mamak News

0 MANILA: Dewan Rakyat Filipina meluluskan belanjawan 2024 bernilai 5.768 trilion peso (AS$101.3 bilion atau RM476.9 bilion) termasuk peningkatan pembiayaan keselamatan di Laut China...

Sukan

0 PETALING JAYA – Gimnas negara, Sharul Aimy Kamaru Hisam mencipta kejutan apabila membawa pulang pingat gimnastik artistik Sukan Asia Hangzhou menerusi disiplin melombol...

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications