Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Jakim sasar lahir lebih ramai eksekutif bidang halal


KUALA LUMPUR – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bakal melaksanakan Modul Eksekutif Halal Antarabangsa untuk melahirkan lebih banyak eksekutif halal di dalam dan luar negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd. Na’im Mokhtar berkata, sebagai perintis industri halal, Malaysia mempunyai potensi besar untuk berkembang.

“Buat masa ini, Malaysia membuka pintu untuk bekerjasama dengan negara lain untuk menambah baik dan membangunkan sektor halal global.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dalam hal ini, Jakim telah membangunkan satu modul baharu yang dikenali sebagai Modul Eksekutif Halal Antarabangsa untuk meningkatkan nilai komersial pensijilan halal negara kita ke peringkat antarabangsa.

“Matlamat modul yang dibangunkan oleh Jakim adalah untuk melahirkan bakat-bakat baharu atau profesional yang berkemahiran dalam industri halal dalam dan luar negara,” katanya.

Beliau ditemui di Majlis Makan Malam Konvensyen Badan Pensijilan Halal ke-13 di Hotel Pullman Kuala Lumpur, di sini, hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambahnya, modul ini dapat menghasilkan profesional dengan pensijilan halal yang berkemahiran dan berprinsip, di samping membantu memperluas lagi peluang kerjaya bakat tempatan di persada dunia.

“Usaha Jakim ini akan menjadi kenyataan melalui pemasaran eksekutif halal tempatan kepada pengeluar asing, badan pensijilan halal serta pihak berkepentingan lain yang berminat untuk mendapatkan pensijilan halal Malaysia.

“Ia juga dapat menjadi nilai tambah kepada bakat-bakat baharu atau profesional yang berkemahiran dalam bidang halal,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah Ketua Pengarah Jakim, Datuk Hakimah Mohd Yusoff, golongan profesional yang mahir dalam bidang halal kian mendapat permintaan, terutamanya oleh syarikat atau badan yang ingin mendapatkan pensijilan halal Malaysia.

“Kita dapati makin ada keperluan untuk menambah bilangan eksekutif halal dalam negara.

“Eksekutif inilah yang memainkan peranan untuk memastikan satu-satu keperluan dipatuhi dan diguna pakai oleh syarikat yang ingin mendapatkan pensijilan halal di negara kita,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 KKM sedia hadapi ancaman pandemik penyakit X Ancaman Penyakit X Makin Hampir, Pakar Jangka 50 Juta Kematian Dan Lebih Bahaya Daripada Covid-19. Pakar...

Mamak News

0 BATAM: Pulau Rempang di Kepulauan Riau tidak jadi dikosongkan untuk memberi laluan kepada projek mega yang menyaksikan kerjasama Indonesia dengan China menerusi pembinaan...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Ternakan di negara ini dilaporkan bebas daripada penyakit Nipah di mana jangkitannya boleh tersebar melalui sentuhan langsung dengan haiwan terjangkit selain...

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications