Hi, what are you looking for?

Sukan

Jelajah pramusim Sang Kenari di Turkiye tidak terjejas 


SIRI jelajah pramusim Kedah Darul Aman FC (KDA FC) ke Turkiye tidak terjejas meskipun negara itu dilanda kejadian gempa bumi terburuk dalam sejarah berukuran 7.8 magnitud pada pagi semalam.

Ketua Pegawai Eksekutif KDA FC, Khamal Idris Ali berkata, kejadian tersebut berlaku di zon yang berbeza daripada lokasi dituju pasukan iaitu Antalya.

Menurutnya, sehingga kini empat perlawanan yang dijadualkan berlangsung di Pusat Sukan Limak Arcadia akan diteruskan seperti dirancang. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Alhamdulillah, setakat ini segalanya berjalan lancar mengikut jadual diatur. Delegasi KDA FC telah terbang ke Turkiye pukul 11 malam tadi dan tiba di Istanbul pagi ini sebelum menaiki penerbangan seterusnya ke Antalya.

“Kejadian yang melanda bumi Turkiye berlaku di zon berbeza dari pusat latihan, justeru jadual 10 hari Sang Kenari di negara ini tidak terjejas dan perlawanan persahabatan dengan empat pasukan lain tidak terjejas,” katanya.

Mengikut perancangan, KDA FC akan menentang FC Nasaf dari Uzbekistan pada 9 Februari. Selepas itu, anak-anak buah Mohd. Nafuzi Zain akan menentang FC Shakter Karagandy serta FC Maktaaral dari Kazakhstan pada 10 dan 12 Februari, diikuti FC Metalist Kharkiv dari Ukraine, dua hari selepas itu. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Laporan media antarabangsa menyebut, lebih 100 maut dan kira-kira 500 cedera dalam gempa bumi besar berukuran 7.8 magnitud yang melanda tenggara Turkiye.

Menurut Geologi Amerika Syarikat (AS), gempa bumi itu berlaku pada pukul 4:17 pagi waktu tempatan pada kedalaman kira-kira 17.9 kilometer dengan gempa susulan 6.7 magnitud berlaku 15 minit kemudian.

Sementara itu Pemilik Majoriti KDA FC, Tan Sri Dr. Mohd. Daud Bakar ketika dihubungi memohon semua pihak agar mendoakan yang terbaik buat pasukan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Moga-moga tak ada masalah sebab tempat berjauhan. Sama-sama kita doakan yang terbaik. Saya juga merancang untuk ke sana, bersama pasukan. Jika tiada aral, saya akan menaiki penerbangan ke Turkiye pada 11 Februari nanti,” katanya. -KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Mamak News

0 SEREMBAN – SIRIM Berhad menyasarkan seramai 50,000 orang usahawan dapat dilahirkan menjelang tahun 2027 menerusi program pembangunan usahawan termasuk inisiatif tanggungjawab sosial korporat...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications