Hi, what are you looking for?

Mamak News

Jenazah Awang Askandar Selamat Dikebumikan Di Papar, Sabah


Jenazah Awang Askandar Selamat Dikebumikan Di Papar, Sabah

PAPAR, 27 Mei (Bernama) — Jenazah peserta misi pendakian Malaysia Everest 2023 (ME2023) Lt Kol Awang Askandar Ampuan Yaacub, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Benoni di sini pada 5.20 petang ini.

Terdahulu jenazah Awang Askandar, 56, yang juga Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah, tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) kira-kira 2.15 petang tadi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jenazah Allahyarham diterbangkan dengan penerbangan MH2646 pada 11.35 pagi tadi dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Hadirin kemudan membaca doa ringkas mendoakan kesejahteraan Allahyarham dan kemudian seramai 10 pegawai APM Sabah membawa jenazah dengan kawad penghormatan dari kawasan kargo ke dalam van jenazah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas) Datuk Armizan Mohd Ali, Timbalan Menteri Luar Datuk Muhammad Alamin, Ketua Pesuruhjaya APM Aminurrahim Mohamed, serta abang Allahyarham iaitu Awang Asim Ampuan Yaacub, 57, antara yang hadir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada kira-kira 2.30 petang, jenazah Allahyarham kemudian dibawa ke rumah keluarganya di Kampung Benoni, Papar dari KKIA, sebelum tiba di Masjid Jamek As Salam kampung tersebut pada 3.37 petang untuk dimandikan dan dikafankan.

Jenazah Awang Askandar kemudian disembahyangkan dengan diimamkan Imam Masjid Jamek As Salam Hamdani Omar bersama para hadirin sebelum dibawa ke Tanah Perkuburan Islam Kampung Benoni dengan mengikut istiadat penghormatan APM pada 4.38 petang dan selamat dikebumikan petang ini.

Media tempatan sebelum ini melaporkan Awang Askandar meninggal dunia sehari selepas terjatuh ketika melakukan pendakian ke Gunung Everest dan hanya memerlukan kira-kira 20 minit untuk sampai ke puncak, pada ketinggian kira-kira 8,000 meter dari aras laut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: Jenazah Awang Askandar Selamat Tiba Di T.U Teaching Hospital, Kathmandu

Sumber: Bernama

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tular Video Staf Lapangan Terbang Filipina Kantoi Telan Duit Disyaki Dicuri Daripada Pelancong China Seorang kakitangan wanita lapangan terbang di Filipina kantoi menelan...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Lima anggota polis antara enam individu ditahan selepas disyaki melarikan seorang lelaki dari sebuah kedai makan yang terletak di Desa...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Seorang wanita yang juga suri rumah mencari ‘kawan upahan’ selepas dipercayai mengalami tekanan melampau (burnout), akibat tiga tahun terperap menguruskan...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Keadaan hujan renyai mengiringi paluan berundur Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Seri Mat Kasim Karim...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications