Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Jenazah bekas Timbalan Menteri Pertahanan selamat dikebumi


IPOH – Jenazah bekas Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Abdullah Fadzil Che Wan yang meninggal dunia awal pagi tadi, dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Panglima Kinta, di sini petang tadi.

Jenazah Abdullah Fadzil, 78, yang juga merupakan bekas Orang Besar Jajajah Kinta pada 2004 itu selamat dikebumikan pada pukul 3.15 petang.

Terdahulu, jenazah yang selesai dimandi dan dikafankan di Masjid Sungai Ramal Luar di Kajang, Selangor itu tiba di Masjid Panglima Kinta pukul 2.20 petang sebelum disembahyangkan dengan diimamkan Imam Besar Masjid Negeri, Abdul Farid Salleh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa dan Raja Di Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah berkenan berangkat memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarham.

Turut hadir, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad, Orang Kaya Bendahara Seri Maharaja, Tan Sri Dr. Mohd Zahidi Zainuddin, Orang Besar Jajahan Kinta, Datuk Ab Wahab Azizul Hassan dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ahmad Suaidi Abdul Rahim.

Allahyarham meninggalkan balu, Datin Che Ezatul Hamsiah Hussin, 77, dan Sharifah Shahrul Bariah Syed Mokhtar, 66, serta tujuh anak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Allahyarham yang juga Presiden Persatuan Badminton Malaysia (1993- 2000) meninggal dunia pada pukul 5 pagi tadi di Hospital KPJ Tawakkal, Kuala Lumpur akibat radang paru-paru.

Selain memegang jawatan Timbalan Menteri Pertahanan (1995-1999), Allahyarham juga dilantik sebagai Timbalan Menteri Luar (1987-1995) dan Ahli Parlimen Bukit Gantang (1986-2004).

Sementara itu, anak sulung Allahyarham, Fizelle, 52, berkata, bapanya dimasukkan ke hospital sejak seminggu lalu selepas mengalami demam panas dan oksigennya menurun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, pemeriksaan X-ray ke atas Allahyarham mendapati terdapat jangkitan pada paru-paru menandakan pneumonia atau radang paru-paru.

“Allahyarham dimasukkan ke High Dependency Unit selama dua hari, keadaannya semakin baik, namun Allah lebih menyayanginya. Sebelum ini, dia beritahu jika apa-apa terjadi kepadanya, dia mahu dipulangkan ke ‘gagang’ kerana Masjid Panglima Kinta ini adalah milik keluarganya,” katanya. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 BUKIT MERTAJAM – Pelumba Giant Cycling Team, Deng Penghai tetap meneruskan perjuangan pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 Peringkat 4 dari...

Lifestyle

0 KKM sedia hadapi ancaman pandemik penyakit X Ancaman Penyakit X Makin Hampir, Pakar Jangka 50 Juta Kematian Dan Lebih Bahaya Daripada Covid-19. Pakar...

Mamak News

0 BATAM: Pulau Rempang di Kepulauan Riau tidak jadi dikosongkan untuk memberi laluan kepada projek mega yang menyaksikan kerjasama Indonesia dengan China menerusi pembinaan...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Ternakan di negara ini dilaporkan bebas daripada penyakit Nipah di mana jangkitannya boleh tersebar melalui sentuhan langsung dengan haiwan terjangkit selain...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications