Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Jokowi akui Nusantara belum terima pelabur asing


JAKARTA: Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) akui hingga kini belum ada satu pun pelaburan asing yang masuk ke Nusantara.

Bagaimanapun, beliau percaya pelabur asing akan segera memasuki ibu negara baharu itu selepas pelabur domestik membuat langkah awal.

“Sehingga kini tidak ada pelaburan asing.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tetapi saya yakin selepas pelabur domestik masuk dan semakin ramai setiap bulan, pelabur dari luar tidak lama lagi akan masuk. Kita lihat saja mereka pasti akan masuk,” katanya dipetik Kompas.com.

Menurut beliau, pada peringkat pertama terdapat beberapa bidang keutamaan pelaburan asing di Nusantara melibatkan pendidikan, kesihatan dan teknologi.

“Ini adalah pameran transformasi Indonesia dan tahun depan kita merancang menyambut hari kemerdekaan di Nusantara untuk menunjukkan bahawa kita sudah memiliki ibu kota baharu meski pun pembinaannya hanya akan siap sepenuhnya 15 atau 20 tahun dari sekarang,” jelasnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pengarah Pembiayaan Pihak Berkuasa Permodalan Nusantara (OIKN), Muhammad Naufal Aminuddin berkata, terdapat lebih 500 projek pelaburan dikenal pasti di Kawasan Teras Kerajaan Pusat (KIPP) dengan sekitar 190 daripadanya adalah pembinaan kawasan lapang hijau.

“Biarpun berpotensi besar untuk pelaburan dalam pelbagai bidang termasuk hartanah, tidak semua kawasan akan digunakan untuk pembangunan kerana Nusantara direka dengan konsep bandar pintar dan bandar hutan,” katanya.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications