Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Jong-un jumpa Putin di Russia, AS ‘susah hati’


SEOUL: Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un tiba di Russia dengan menaiki kereta api berperisai untuk mengadakan pertemuan dengan Presiden Vladimir Putin bagi berunding secara bersemuka berkaitan penjualan senjata.

Pakar berpandangan, Putin kini terdesak mencari peluru meriam dan peluru berpandu antikereta kebal dari Korea Utara untuk berperang di Ukraine.

Jong-un pula dilaporkan mencari teknologi canggih untuk staelit dan kapal selam berkuasa nuklear, selain bantuan makanan untuk negaranya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pemimpin Korea Utara itu berlepas dari Pyongyang ke Russia pada petang Ahad, sambil ditemani pemimpin kanan dalam Parti Komunis, kerajaan dan agensi tentera, lapor KCNA.

Agensi berita Ria Novosti mengesahkan kereta api Jong-un sudah pun memasuki sempadan Russia semalam.

Rancangan pertemuan itu dengan pantas ditempelak Washington yang menyifatkannya sebagai Putin ‘mengemis’ bantuan Korea Utara untuk meneruskan perang dengan Ukraine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, Vladivostok menjadi tuan rumah bagi Forum Ekonomi Timur sehingga hari ini.

Pengesahan dari Korea Utara itu menamatkan spekulasi beberapa hari selepas Amerika Syarikat (AS) dan pegawai lain mendakwa bahawa Jong-un, yang jarang meninggalkan Korea Utara, mungkin akan menuju ke Vladivostok untuk rundingan senjata dengan Putin.

Jong-un tidak pernah keluar dari negaranya sejak penularan wabak Covid-19.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Moscow adalah sekutu Pyongyang serta penyokong penting negara terpencil itu selama beberapa dekad dan hubungan mereka terjalin sejak penubuhan Korea Utara 75 tahun lalu.

Pada Julai lalu, Putin memuji ‘sokongan teguh Pyongyang untuk operasi ketenteraan khas terhadap Ukraine’.

White House sebelum ini memberi amaran perbuatan Pyongyang itu akan dibalas sekiranya membekalkan Moscow dengan senjata bagi peperangan di Ukraine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Washington menegaskan Russia akan menggunakan senjata dari Korea Utara untuk menyerang bekalan makanan Ukraine dan infrastruktur ketika musim sejuk akan datang sebagai usahanya untuk menakluk wilayah berkenaan.

 


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Ternakan di negara ini dilaporkan bebas daripada penyakit Nipah di mana jangkitannya boleh tersebar melalui sentuhan langsung dengan haiwan terjangkit selain...

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Mamak News

0 NEW DELHI, India – Kenaikan tinggi harga bahan masakan utama seperti tomato dan bawang menyebabkan kebanyakan penduduk di India mengurangkan atau tidak menggunakan...

Mamak News

0 SINGAPURA: Singapura menaik taraf jet pejuang F-16 miliknya dengan keupayaan baharu dan maju untuk meningkatkan operasi, menurut Kementerian Pertahanan Singapura (MINDEF). F-16 yang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications