Hi, what are you looking for?

Mamak News

JPJ sasar kutip RM4.12 bilion hasil tahun ini


PUTRAJAYA – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menyasarkan kutipan hasil sebanyak RM4.12 bilion tahun ini berbanding RM4 bilion yang direkodkan tahun lalu.

Ketua Pengarahnya, Datuk Zailani Hashim berkata, kutipan hasil RM4 bilion tahun lalu juga satu kejayaan walaupun terpaksa menempuh pelbagai kekangan termasuk pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), moratorium lanjutan pembaharuan Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan Lesen Memandu Malaysia (LMM).

Beliau berkata, kejayaan itu dicapai hasil komitmen dan dedikasi semua warga JPJ termasuk rakan-rakan strategik JPJ di seluruh negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Melihat kepada pencapaian tahun 2021, kami optimis akan dapat menyumbang RM4.12 billion lagi tahun ini,” katanya katanya pada sidang akhbar selepas menyempurnakan Majlis Amanat Tahun Baharu dan Perhimpunan Setia JPJ 2022 di sini hari ini.

Katanya, sasaran kutipan hasil itu dijangka dapat disumbangkan menerusi aspek penguatkuasaan dan pengenalan beberapa lagi produk perkhidmatan secara atas talian.

Zailani berkata, pihaknya akan membuka 100 unit kiosk baharu di semua JPJ negeri dan 20 buah van bergerak JPJ tahun ini bagi memudahkan orang awam membuat pembayaran.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurutnya, van bergerak JPJ tersebut akan digerakkan ke lokasi-lokasi tumpuan awam seperti di bangunan kerajaan dan fasiliti awam seperti hospital.

“Kami juga bertekad untuk merealisasikan usaha pendigitilan termasuk bagi perkhidmatan Lesen Kenderaan Motor (LKM), Lesen Memandu Malaysia (LMM), e-Kaunter dan e-Testing (sistem pengujian lesen memandu).

“Kesemua perkhidmatan secara dalam talian ini akan dilaksanakan secara berperingkat sekali gus menawarkan alternatif kepada orang awam tanpa perlu ke kaunter,” katanya. – K! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Apa Sindrom Orang Kaku Yang Dihidapi Ce Dion? Kebiasaannya, kita sering mendengar penyakit atau sindrom str yang dikenali sebagai angin ahmar yang dialami...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Sebuah keluarga yang mempunyai tanggungan dua orang anak atau lebih memerlukan sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan sebagai perbelanjaan membeli barang basah atau...

Mamak News

0 Budak Empat Tahun Lompat Dari Tingkat 26 Guna Payung, Terpengaruh Teng Kartun Gara-gara terpengaruh teng kartun, seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun bertindak...

Mamak News

0 SUNGAI PETANI – Tindakan seorang pemandu Grab berhenti di luar lorong kecemasan mengundang padah apabila dia maut dilanggar sebuah lori dalam kemalangan di...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications