Hi, what are you looking for?

Mamak News

Jururawat ‘Offer’ Geng Antivaksin Suntikan Tipu-tipu Demi Duit


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Seorang jururawat dari Itali dilaporkan telah menawarkan vaksin palsu kepada semua golongan antivaksin. Menurut Harian Metro, jururawat lelaki itu melakukan perkara tersebut semata-mata demi wang dan telah menyuntik sekurang-kurangnya 45 individu.

Difahamkan, jururawat yang bertugas di hab vaksin terbesar di sebuah bandar di pantai timur Ancona itu berpura-pura melakukan suntikan sebelum membuang vaksin itu ke dalam sampah.

Jadi, bagi mereka yang tidak tahu dengan kerja kotornya akan menganggap jururawat tersebut sudah selesai memberi suntikan vaksin Covid-19 kepada mereka yang hadir.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Pura-Pura Suntik Lepas Itu Buang Dalam Tong Sampah” – Jururawat ‘Offer’ Antivaksin Suntikan Palsu Demi Wang

Susulan kejadian itu, polis tempatan telah pun menahan jururawat tersebut bersama empat lagi individu yang bersubahat dalam aktiviti terbabit.

Tangkapan itu dibuat selepas polis berjaya mendedahkan skim berkenaan yang membenarkan antivaksin membayar bagi mendapatkan pas kesihatan tanpa sebarang suntikan.

Polis di bandar itu dikatakan telah merakam pengakuan jururawat terbabit yang mengakui dia membuang cecair dan jarum dan berpura-pura menyuntik lengan pesakit.

“Pura-Pura Suntik Lepas Itu Buang Dalam Tong Sampah” – Jururawat ‘Offer’ Antivaksin Suntikan Palsu Demi Wang

Suspek dilihat meletakkan pembalut pada lengan individu berkenaan supaya tiada siapa yang akan mengesyaki penipuan tersebut.

Kira-kira 45 orang yang didakwa menerima pas sedang disiasat, dikehendaki mendaftar masuk setiap hari dengan polis dan dihalang meninggalkan bandar mereka.”

Kata polis, skim vaksinasi palsu itu membazirkan sumber asas awam. Justeru, suspek didakwa melakukan rasuah, memalsukan maklumat dan penyelewengan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebanyak 86 peratus daripada populasi Itali yang berumur lebih 12 tahun telah lengkap divaksin manakala 60 peratus yang layak sudah menerima dos penggalak.

Pas kesihatan sedang diperkenalkan di negara seluruh Eropah, mengakibatkan pelbagai skim penipuan vaksinasi wujud. Penjual dalam talian menawarkan sijil pelbagai negara termasuk Portugal, Perancis dan United Kingdom di mana semuanya memerlukan bukti vaksinasi untuk mendapatkan akses ke tempat tertentu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. NEW YORK: Bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memfailkan saman fitnah berjumlah AS$475 juta (RM2.13 bilion) terhadap agensi...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Berlaku sedikit kekeliruan di kalangan umat Islam yang sering menggunakan khidmat penghantaran makanan dan membuat pembayaran secara atas...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUANTAN – Sebanyak 14 jenis dadah bernilai RM420,724 yang membabitkan kes dari tahun 2016 akan dilupuskan es. Ketua...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – “Saya datang untuk beri songan kepada Zul. Tindakannya pada hari ini sangat matang dan bertanggungjawab.”...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications