Hi, what are you looking for?

Mamak News

Jururawat ‘Offer’ Geng Antivaksin Suntikan Tipu-tipu Demi Duit


Seorang jururawat dari Itali dilaporkan telah menawarkan vaksin palsu kepada semua golongan antivaksin. Menurut Harian Metro, jururawat lelaki itu melakukan perkara tersebut semata-mata demi wang dan telah menyuntik sekurang-kurangnya 45 individu.

Difahamkan, jururawat yang bertugas di hab vaksin terbesar di sebuah bandar di pantai timur Ancona itu berpura-pura melakukan suntikan sebelum membuang vaksin itu ke dalam sampah.

Jadi, bagi mereka yang tidak tahu dengan kerja kotornya akan menganggap jururawat tersebut sudah selesai memberi suntikan vaksin Covid-19 kepada mereka yang hadir.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Pura-Pura Suntik Lepas Itu Buang Dalam Tong Sampah” – Jururawat ‘Offer’ Antivaksin Suntikan Palsu Demi Wang

Susulan kejadian itu, polis tempatan telah pun menahan jururawat tersebut bersama empat lagi individu yang bersubahat dalam aktiviti terbabit.

Tangkapan itu dibuat selepas polis berjaya mendedahkan skim berkenaan yang membenarkan antivaksin membayar bagi mendapatkan pas kesihatan tanpa sebarang suntikan.

Polis di bandar itu dikatakan telah merakam pengakuan jururawat terbabit yang mengakui dia membuang cecair dan jarum dan berpura-pura menyuntik lengan pesakit.

“Pura-Pura Suntik Lepas Itu Buang Dalam Tong Sampah” – Jururawat ‘Offer’ Antivaksin Suntikan Palsu Demi Wang

Suspek dilihat meletakkan pembalut pada lengan individu berkenaan supaya tiada siapa yang akan mengesyaki penipuan tersebut.

Kira-kira 45 orang yang didakwa menerima pas sedang disiasat, dikehendaki mendaftar masuk setiap hari dengan polis dan dihalang meninggalkan bandar mereka.”

Kata polis, skim vaksinasi palsu itu membazirkan sumber asas awam. Justeru, suspek didakwa melakukan rasuah, memalsukan maklumat dan penyelewengan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebanyak 86 peratus daripada populasi Itali yang berumur lebih 12 tahun telah lengkap divaksin manakala 60 peratus yang layak sudah menerima dos penggalak.

Pas kesihatan sedang diperkenalkan di negara seluruh Eropah, mengakibatkan pelbagai skim penipuan vaksinasi wujud. Penjual dalam talian menawarkan sijil pelbagai negara termasuk Portugal, Perancis dan United Kingdom di mana semuanya memerlukan bukti vaksinasi untuk mendapatkan akses ke tempat tertentu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Budak Empat Tahun Lompat Dari Tingkat 26 Guna Payung, Terpengaruh Teng Kartun Gara-gara terpengaruh teng kartun, seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun bertindak...

Mamak News

0 SUNGAI PETANI – Tindakan seorang pemandu Grab berhenti di luar lorong kecemasan mengundang padah apabila dia maut dilanggar sebuah lori dalam kemalangan di...

Mamak News

0 Rumah Kongsi Lapan Pintu Musnah Dalam Kebakaran MELAKA, 29 Mei (Bernama) — Sebanyak lapan pintu rumah kongsi berkeluasan 3,962 meter persegi di sebuah...

Mamak News

0 PASIR PUTEH – Kegembiraan seorang remaja yang mandi bersama empat rakannya di air terjun Jeram Linang di sini bertukar tragedi apabila dia tergelincir...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications