Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Juruterbang berhalusinasi selepas makan ‘cendawan ajaib’


NEW YORK: Juruterbang yang cuba mematikan enjin jet Alaska Airlines bulan lalu mengakui tidak berniat untuk mencederakan sesiapa tetapi mengalami halusinasi selepas mengambil ‘cendawan ajaib’.

Joseph Emerson, 44, mengaku tidak bersalah atas 83 pertuduhan cubaan membunuh penumpang dan anak kapal pesawat.

Emerson memberitahu, dia mengambil dadah jenis Psilocybin atau lebih dikenali sebagai ‘cendawan ajaib’ itu dua hari sebelum kejadian semasa memperingati kematian kawan baiknya pada percutian hujung minggu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selepas pesawat membuat pendaratan cemas di Portland, Oregon, Emerson memberitahu polis dia mengalami gangguan saraf, tidak tidur selama 40 jam dan bergelut dengan kemurungan selama berbulan-bulan.

Menurut afidavit, Emerson sempat memberi amaran kepada seorang pramugari supaya menggarinya segera sebelum keadaan bertambah buruk.

“Saya fikir apabila menghentikan kedua-dua enjin, pesawat akan mula menuju ke arah nahas dan akan membuatkan saya tersedar kembali.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya berasa sangat takut tindakan itu meletakkan diri saya dan orang lain dalam keadaan bahaya.

“Krew kabin ketika itu terpaksa mengendalikan situasi kecemasan yang tidak pernah dinyatakan dalam manual, senarai semak atau prosedur secara bertulis,” katanya kepada New York Times dalam wawancara yang diterbitkan Jumaat lalu.

Emerson mengakui tidak menangani masalah kesihatan mentalnya kerana takut kehilangan lesen juruterbang sebelum akhirnya ditangkap akibat kejadian itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Sukan

0 LIVERPOOL – Penyerang Liverpool, Darwin Nunez perlu membuktikan ketajamannya sama seperti dilakukannya ketika mewakili Uruguay menjelang aksi Liga Europa menentang LASK Linz di...

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications