Hi, what are you looking for?

Mamak News

Jutaan ikan sungai Darling-Baaka mati akibat gelombang haba 


WELLINGTON: Penduduk di sebuah bandar kecil di Australia dikejutkan dengan berjuta-juta bangkai ikan terapung di permukaan sungai di negara itu.   

Lapor BBC, kematian ikan pada skala besar itu mula-mula dilaporkan pada pagi semalam di Menindee, New South Wales (NSW).

Menurut pihak berkuasa, kejadian itu mungkin berpunca daripada gelombang haba berterusan yang menjejaskan sungai Darling-Baaka.   

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penduduk tempatan memaklumkan satu lagi kematian ikan besar-besaran berlaku di bandar itu selepas pernah mengalami insiden yang serupa tiga tahun lalu.

Jabatan Industri Utama (DPI) NSW dalam satu catatan di Facebook memaklumkan gelombang haba memberi ‘tekanan’ pada sistem yang sedang mengalami situasi ekstrem akibat banjir besar-besaran.

Menurut jabatan itu, kematian ikan pada skala besar itu turut menyukarkan penduduk tempatan yang tinggal di sekitar sungai tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami akan bekerjasama dengan agensi Persekutuan untuk bertindak terhadap insiden terbaharu ini, termasuk menjalankan siasatan untuk mencari punca,” jelasnya. 

Dilaporkan, kira-kira 500 penduduk tinggal di bandar terletak di barat NSW.

Sungai Darling-Baaka adalah sebahagian daripada sistem Murray-Darling sepanjang ratusan kilometer merentasi beberapa negeri di Australia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, seorang penduduk Menindee bernama Graeme McCrabb menyifatkan lautan bangkai ikan terapung di permukaan air itu sebagai amat kritikal.

Malah, dia berasa bimbang risiko kematian ikan pada skala besar akan terus berlaku memandangkan bangkai ikan yang sudah reput menyedut lebih banyak oksigen daripada air.    


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications