Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Jutaan ikan sungai Darling-Baaka mati akibat gelombang haba 


WELLINGTON: Penduduk di sebuah bandar kecil di Australia dikejutkan dengan berjuta-juta bangkai ikan terapung di permukaan sungai di negara itu.   

Lapor BBC, kematian ikan pada skala besar itu mula-mula dilaporkan pada pagi semalam di Menindee, New South Wales (NSW).

Menurut pihak berkuasa, kejadian itu mungkin berpunca daripada gelombang haba berterusan yang menjejaskan sungai Darling-Baaka.   

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penduduk tempatan memaklumkan satu lagi kematian ikan besar-besaran berlaku di bandar itu selepas pernah mengalami insiden yang serupa tiga tahun lalu.

Jabatan Industri Utama (DPI) NSW dalam satu catatan di Facebook memaklumkan gelombang haba memberi ‘tekanan’ pada sistem yang sedang mengalami situasi ekstrem akibat banjir besar-besaran.

Menurut jabatan itu, kematian ikan pada skala besar itu turut menyukarkan penduduk tempatan yang tinggal di sekitar sungai tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami akan bekerjasama dengan agensi Persekutuan untuk bertindak terhadap insiden terbaharu ini, termasuk menjalankan siasatan untuk mencari punca,” jelasnya. 

Dilaporkan, kira-kira 500 penduduk tinggal di bandar terletak di barat NSW.

Sungai Darling-Baaka adalah sebahagian daripada sistem Murray-Darling sepanjang ratusan kilometer merentasi beberapa negeri di Australia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, seorang penduduk Menindee bernama Graeme McCrabb menyifatkan lautan bangkai ikan terapung di permukaan air itu sebagai amat kritikal.

Malah, dia berasa bimbang risiko kematian ikan pada skala besar akan terus berlaku memandangkan bangkai ikan yang sudah reput menyedut lebih banyak oksigen daripada air.    


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement