Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Kaedah tender pra-kelayakan percepatkan pembinaan Pan Borneo


KUCHING – Kaedah tender pra-kelayakan merupakan antara langkah yang perlu diambil dalam pemilihan kontraktor bagi mempercepatkan proses tender pakej kerja projek Lebuhraya Pan Borneo.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof berkata telah mencadangkan kaedah itu kepada Kementerian Kerja Raya (KKR) dan Kementerian Kewangan, bagi mengatasi masalah yang dihadapi menggunakan kaedah tender terbuka.

“Walaupun fasa satu Lebuhraya Pan Borneo telah mencapai 98 peratus siap, namun 35 pakej kerja di Sabah menghadapi beberapa cabaran.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Walaupun ada yang telah ditender (pakej lebuh raya Pan Borneo), terdapat kira-kira 18 lagi yang perlu ditender,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Karnival Sara Hidup Peringkat Negeri Sarawak di Dewan Hikmah Kuching, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas ucapan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sempena sambutan Hari Malaysia malam tadi, yang menugaskannya untuk menyegerakan pembinaan Lebuhraya Pan Borneo daripada jangkaan tempoh yang telah ditetapkan.

Menurut Fadillah yang juga bekas Menteri Kerja Raya, berdasarkan laporan KKR, proses tender dijangka siap tahun ini bagi baki pakej yang masih belum ditender.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Namun sekiranya kita membuat tender terbuka, ia akan mengambil masa terlalu lama tetapi dengan tender pra-kelayakan, akan ada kriteria dan hanya yang berminat akan mengambil tender,” ujarnya.

Menjelas lanjut, beliau berkata bagi kaedah tender pra-kelayakan, hanya syarikat yang layak dalam kriteria akan dipanggil manakala proses tender terbuka, bukan sahaja ramai yang akan memohon malah ia akan mengambil masa untuk diproses.

“Malah kriteria kontraktor mungkin tidak boleh dipercayai seperti yang kita harapkan dan ini sahaja akan menjejaskan projek secara keseluruhan,” jelasnya. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Takhta Liga Super Milik JDT Kali Ke-10 Berturut-Turut ISKANDAR PUTERI, 27 Sept (Bernama) — Johor Darul Ta’zim (JDT) merangkul kejuaraan Liga Super buat kali...

Mamak News

0 ALOR SETAR – Seramai 603 mangsa banjir dari tiga daerah di negeri ini ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) sehingga pukul 5 petang...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications