Hi, what are you looking for?

Mamak News

“Kami Mampu Melakukannya”, Tular Semula Ucapan Biden, Akan Hentikan Projek Nord Stream 2 Jika Rusia Serang Ukraine


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

“Kami Mampu Melakukannya”, Tular Semula Ucapan Biden, Projek Nord Stream 2 Akan Dihentikan Jika Rusia Serang Ukraine

Hari ini, dua saluran paip yang menghantar bekalan gas Rusia ke beberapa negara Eropah, Nord Stream 1 dan 2 dilapor bocor. Sekurang-kurangnya tiga kebocoran dikesan setakat ini.

Dua kebocoran dikesan membabitkan saluran paip Nord Stream 1, masing-masing satu di kawasan perairan pentadbiran Sweden dan satu di Denmark. Manakala, satu kebocoran dikesan melibatkan Nord Stream 2 yang berada di kawasan Denmark.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walaupun kedua-dua saluran paip, yang operasinya majoriti dikuasai oleh sebuah konsortium milik Gazprom milik Rusia, tidak beroperasi buat masa ini, namun ia masih mengandungi bekalan gas di dalamnya.

Memetik laporan AFP, pasukan penyiasat tidak menolak kemungkinan sabotaj sebagai punca kepada kejadian itu berlaku.

Terkini, satu video yang memaparkan ucapan Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden menjadi tular semula di media sosial, khususnya Twitter memandangkan dalam ucapan tersebut beliau menyentuh mengenai masa depan Nord Stream 2.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Video asal berkenaan dimuat naik oleh portal berita antarabangsa, ABC News pada 8 Februari lalu. Dalam video berkenaan, Biden berkata tiada masa depan buat projek paip berkenaan sekiranya Rusia nekad menyerang Ukraine, kerana pihaknya akan memastikan projek berkenaan tidak akan diteruskan.

“Sekiranya Rusia menyerang yang mana kereta kebal atau tenteranya menyeberangi sempadan Ukraine sekali lagi, maka tidak akan ada lagi Nord Stream 2. Kami akan menghentikannya,” kata Biden dalam sidang akhbar itu.

Beliau berkata demikian semasa mengalu-alukan kedatangan Canselor Jerman Olaf Scholz ke Rumah Putih pada Februari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ditanya mengenai bagaimana Amerika Syarikat mahu menamatkan projek tersebut memandangkan ia berada di bawah kawalan Jerman, Biden berkata mereka mampu melakukannya.

”Kami berjanji. Kami mampu melakukannya”, ujarnya.

Difahamkan, pada waktu itu Amerika Syarikat bersama sekutunya di Eropah, termasuk Jerman sedang berusaha selangkah demi selangkah untuk menghalang pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Paip Utama Salur Gas Rusia Ke Eropah Bocor, Amerika Sedia Hulur Bantuan Kepada EU

Dalam perkembangan lain, AFP melaporkan Pegawai Kanan Rumah Putih memaklumkan Amerika Syarikat bersedia membantu sekutunya, Kesatuan Eropah selepas kebocoran meletus dari saluran paip Nord Stream 1 dan 2 yang membawa gas Rusia ke rantau itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya, US tidak akan membuat spekulasi mengenai punca kebocoran gas ekoran negara Eropah akan menyiasat mengenai perkara itu.

Pegawai tanpa nama itu juga memaklumkan kerjasama ini adalah untuk membantu rakan sekutunya dalam usaha untuk mengurangkan penggunaan gas di masa hadapan.

Pres. Biden: “If Russia invades…then there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it.”

Advertisement. Scroll to continue reading.

Reporter: “But how will you do that, exactly, since…the project is in Germany’s control?”

Biden: “I promise you, we will be able to do that.” https://t.co/uruQ4F4zM9 pic.twitter.com/4ksDaaU0YC

— ABC News (@ABC) February 7, 2022

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: ABC News


Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SEOUL: Pelakon drama bersiri paling popular Netflix, Squid Game, O Yeong-su didakwa di mahkamah negara itu atas kesalahan...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. AL KHOR – Hasrat Jerman untuk merekodkan kemenangan pertama pada edisi Piala Dunia 2022 masih gagal menjadi kenyataan...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SHAH ALAM – Selepas 11 minggu berentap, penyanyi bersuara lantang Jaclyn Victor menepati ramalan apabila diumumkan sebagai juara...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KAHERAH – Ahli-ahli arkeologi Mesir menemui makam-makam purba yang mengandungi sejumlah mumia dengan lidah emas di dalam mulut...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications