Hi, what are you looking for?

Mamak News

Kanada permudah urusan imigresen warga Turkiye dan Syria


NONTREAL: Kanada memudahkan urusan imigresen untuk warga Turkiye dan Syria yang sudah berada di negara itu, sebulan selepas gempa bumi mengorbankan lebih 50,000 orang di kedua-dua buah negara.

Gempa bumi berukuran 7.8 dan 7.5 magnitud pada 6 Februari membunuh lebih 45,000 orang di Turkiye dan ribuan lagi di negara jiran Syria selain memusnahkan ratusan ribu bangunan.

Menteri Imigresen, Pelarian dan Kewarganegaraan, Sean Fraser berkata, Kanada komited untuk memberikan bantuan kepada mereka yang terjejas akibat gempa bumi yang dahsyat di Türkiye dan Syria.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Langkah baharu itu, katanya akan membolehkan rakyat dari negara tersebut memohon permit kerja yang membenarkan warga asing bekerja untuk mana-mana majikan bagi tempoh tertentu.

“Hari ini kami memperkenalkan langkah baharu yang memudahkan warga Turkiye dan Syria melanjutkan tempoh tinggal mereka di Kanada dan bersama keluarga mereka sambil terus bekerja dan belajar dalam persekitaran yang selamat,” tambah Fraser.

Pengumuman itu dibuat 10 hari selepas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggesa masyarakat antarabangsa mempercepatkan penempatan pelarian Syria dari kawasan yang terjejas akibat gempa bumi di Turkiye.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications