Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

Karim Hamzah Gesa NGO Sarawak Jangan Terburu-Buru Komen Isu Pelarian Palestin


Jangan tergesa-gesa komen isu pelarian Palestin

Karim Hamzah Gesa NGO Sarawak Jangan Terburu-Buru Komen Isu Pelarian Palestin. Semua pihak harus menunggu keputusan Kerajaan Persekutuan berkenaan penerimaan pelarian dari Palestin di Malaysia terlebih dahulu sebelum membuat komen yang tidak perlu, kata Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah.

“Tidak perlu tergesa-gesa. Belum ada keputusan daripada Kerajaan Persekutuan, namun sudah ada NGO (pertubuhan bukan kerajaan) yang memberi komen. Siapa anda?

Karim Hamzah Gesa NGO Sarawak Jangan Terburu-Buru Komen Isu Pelarian Palestin
Karim Hamzah Gesa NGO Sarawak Jangan Terburu-Buru Komen Isu Pelarian Palestin. Kredit: Dayak Daily

“Tunggulah dahulu. Selepas keputusan dibuat oleh Kerajaan Persekutuan, barulah anda boleh memberi pandangan.

“Tidak perlu beri komen lagi. Tunggu Perdana Menteri mengumumkan keputusan. Jangan terburu-buru,” kata Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Kesenian Negeri itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau juga mengatakan menteri-menteri lain yang telah memberi komen mengenai perkara ini sepatutnya lebih memahami protokol yang terlibat.

“Oleh sebab Kerajaan Persekutuan belum membuat keputusan, tidak perlu memberi komen tentang apa yang dikatakan oleh NGO tersebut,” ulangnya.

Abdul Karim diminta mengulas kenyataan aktivis sosial Peter John Jaban dari Sarawak Association of People’s Aspiration dan beberapa NGO lain mengenai kemungkinan pelarian Palestin dibenarkan masuk ke Sarawak.

Ini diikuti dengan kenyataan Menteri Kerja Raya Persekutuan Datuk Seri Alexander Nanta Linggi pada hari Isnin yang menyokong penuh pendirian NGO-NGO itu, dengan mengatakan Sarawak tidak perlu menerima sebarang pelarian terutamanya dari negara yang dikenali dengan keganasan dan dilanda kemarahan serta kebencian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hari berikutnya, Presiden Parti Bumi Kenyalang (PBK) Voon Lee Shan menyokong pendirian Nanta, dengan menyatakan bahawa Sarawak adalah hak rakyat Sarawak.

Abdul Karim berkata, Malaysia sentiasa prihatin terhadap mereka yang menjadi mangsa di dunia ini.

“Bukan bermaksud kita perlu menghantar tentera ke sana. Sekiranya mereka memerlukan bantuan perubatan, saya percaya mereka patut dibantu,” katanya, sambil menambah bahawa beliau memakai baju hijau hari ini sebagai tanda solidariti dengan Palestin memandangkan ini adalah hari ulang tahun Pengisytiharan Kemerdekaan Palestin pada 15 November 1988.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau juga mengatakan, Malaysia sebagai sebuah negara yang peka terhadap apa yang berlaku di dunia, telah menerima pelarian dari negara-negara yang dilanda perang termasuk dari Vietnam pada tahun 1970-an.

“Kita telah menunjukkan sifat kemanusiaan Malaysia. Ketika perang Bosnia, Sarawak telah menerima pelarian dari Bosnia,” tambahnya.

Beliau juga menyebut bahawa universiti-universiti Malaysia juga telah menerima pelajar dari negara-negara yang dilanda perang seperti Afghanistan dan Palestin bagi memberi mereka peluang mengikuti pendidikan tinggi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Baca lagi artikel menarik:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Lifestyle

0 Perjalanan Alyssa dalam Universe Ticket Berakhir, Pengunduran Penuh Spekulasi Gadis Borneo Tarik Diri Dari Universe Ticket, Netizen Dakwa Produksi TV Korea Selatan Berat...

Mamak News

0 Ready. Set. Mechanize! PUBG MOBILE x Mechamato Memasuki Medan Tempur KUALA LUMPUR, 7 Disember 2023  – PUBG MOBILE, salah satu permainan mudah alih...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications