Hi, what are you looking for?

Sukan

KDA FC kembali menang di Alor Setar


Oleh MOHD. RAFIE AZIMI

PENGENDALI Kedah Darul Aman (KDA) FC, Nafuzi Zain berpuas hati dengan prestasi ditampilkan anak-anak buahnya untuk berada di tangga ketiga dalam saingan Liga Super ketika ini selepas menganggap mereka adalah pasukan yang baharu dibentuk.

Menurutnya, pencapaian itu boleh dianggap sebagai permulaan musim yang baik sebelum mereka berehat selama hampir dua minggu untuk memberikan laluan aksi antarabangsa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun, katanya itu tidak bermakna bahawa beliau bersama anak-anak buahnya sudah boleh berpuas hati memandangkan masih banyak aspek perlu diperingkatkan bagi memastikan mereka dapat terus memberi saingan terbaik dalam aksi liga musim ini.

“Kemenangan ke atas Ku­ching City FC di gelanggang sendiri merupakan tonik terbaik untuk pasukan sebelum kami berehat.

“Sebelum mencatat kemena­ngan 3-2 ke atas Kelantan United di Kota Bharu Isnin lalu, kami tewas dua perlawanan berturut-turut di Stadium Darul Aman dan kemenangan ini penting untuk pemain menambah keyakinan di gelanggang sendiri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebelum perlawanan ini berlangsung, statistik menunjukkan kita berjaya menjaringkan tujuh gol di tempat lawan dan hanya tiga gol di gelanggang sendiri da­lam semua perlawanan dilalui.

“Jadi, apabila kami menang 3-0 ke atas Kuching City di Stadium Darul Aman ini, perkara itu sudah tentu memberi lebih keyakinan terhadap pemain untuk turun beraksi di ‘sarang’ sendiri selepas ini,” katanya dalam sidang akhbar selepas berakhir perlawanan tersebut kelmarin.

Dalam perlawanan itu, KDA FC yang menguasai sebahagian besar perlawanan berjaya mencatat kemenangan 3-0 hasil dua jaringan pemain pertahanan, Mohd. Akmal Md. Zahir pada minit ke-28 dan 49 sementara satu lagi menerusi sayap lincah dari Argentina, Manuel Hidalgo pada minit ke-57.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Teruskan Membaca

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Mamak News

0 SEREMBAN – SIRIM Berhad menyasarkan seramai 50,000 orang usahawan dapat dilahirkan menjelang tahun 2027 menerusi program pembangunan usahawan termasuk inisiatif tanggungjawab sosial korporat...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications