Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Keadaan Mayat, SOP Ketat Covid-19 Antara Cabaran Anggota Bomba Urus Mayat Bencana


KOTA TINGGI, 10 Jan – Kejadian banjir, lemas, bot karam, kemalangan atau apa sahaja bencana, pasukan bomba dan penyelamat merupakan antara ‘tonggak penting’ dalam usaha mencari dan menyelamat (SAR), termasuk menguruskan mayat yang dijumpai di tempat kejadian.

Antara cabaran yang dihadapi anggota pasukan penyelamat itu adalah keadaan cuaca, bentuk muka bumi seperti di kawasan kejadian tanah runtuh atau fenomena ‘kepala air’, serta tempoh penemuan mayat selepas berlaku nahas.

Jika mayat mangsa bencana berjaya ditemukan dalam tempoh singkat selepas kejadian, keadaan tidak seteruk mana kerana mayat masih dalam keadaan baik, belum membusuk, membengkak mahupun menggelembung.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pegawai Bomba Kanan II, Balai Bomba dan Penyelamat Bandar Penawar Faizal Ahmad berkata keadaan cuaca dan penemuan mayat yang telah menggelembung merupakan cabaran yang dihadapi pasukannya, selain perlu mengaplikasi prosedur operasi standard (SOP) ketika menjalankan tugas.

SOP yang ketat sejak penularan COVID-19 banyak mengajar beliau dan pasukannya mengenai erti kesabaran dalam menjalankan amanah dan tanggungjawab yang dipikul.

“Bila ada COVID-19 ini, operasi yang dilaksanakan memang berbeza. Kalau dahulu, bila jumpa mayat, kita akan terus ambil.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“(Tapi) sejak COVID-19 ni, kami bekerjasama dengan pelbagai agensi dan apabila mayat dijumpai, kami akan jalankan SOP dengan sanitasikan diri, memakai pakaian PPE (peralatan pelindungan diri) dan barulah boleh angkat mayat,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Faizal berkata sejak pandemik, pihaknya akan memaklumkan mengenai penemuan mayat kepada pusat kawalan operasi, selain polis dan Kementerian Kesihatan.

“Kemudian, saya akan minta pasukan saya untuk siap sedia…kita akan bungkus mayat untuk dihantar ke hospital,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata kekuatan mental turut memainkan peranan penting, lebih-lebih lagi ketika menemukan mayat mangsa lemas yang hilang lebih dari tiga hari dan mula mengalami proses pereputan, kembung atau tubuh si mati sudah membusuk.

Mengimbau kembali operasi SAR mangsa bot karam di Tanjung Balau, di sini Disember lepas, beliau berkata kebanyakan mangsa baru meninggal dunia dan mayat yang ditemukan masih dalam keadaan baik.

Dalam kejadian 4.30 pagi 15 Dis itu, sebuah bot dipercayai membawa 50 pendatang tanpa izin dari Indonesia karam mengorbankan 21 nyawa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Andai kata operasi ini (insiden bot karam Tanjung Balau) diheret sehingga tujuh hari, keadaan akan berbeza,” katanya.

Faizal berkata beliau sering berpesan kepada anggotanya yang kurang berpengalaman dalam menguruskan mayat mangsa lemas agar menguruskan bahagian kaki atau anggota bahagian bawah terlebih dahulu, jika tidak sanggup untuk melihat muka si mati yang mulai menggembung.

“Kalau tidak yakin untuk melihat muka, uruskan kaki kemudian barulah naik ke bahagian anggota badan lain. Maknanya, bahagian muka itu paling akhir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jika saya jalankan proses pengecaman mayat untuk waris si mati, saya akan buka beg mayat mulai dari kaki bagi mengenal pasti mangsa. Kalau tidak, kita naik lagi ke bahagian lain seperti pengecaman seluar mangsa dan sebagainya,” katanya.

— BERNAMA

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement