Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Kebakaran di Gunung Bromo masih belum dapat dipadamkan


JAKARTA: Ketua Pusat Data, Maklumat dan Komunikasi Bencana Badan Nasional Pengurusan Bencana Indonesia (BNPB), Abdul Muhari memaklumkan, kebakaran hutan dan tanah di kawasan Taman Nasional Gunung Bromo Tengger Semeru masih belum padam.

Kebakaran itu dilaporkan berlaku pada 1 September lalu pada pukul 9 malam waktu tempatan di bahagian sava Kaldera Tenggera yang merupakan lokasi destinasi pelancongan terkenal.

“Sudah masuk hari keenam, kebakaran hutan yang berlaku di Gunung Bromo masih belum dapat dipadamkan dan pihak berkuasa situasi itu dapat dikawal dalam masa terdekat,” kata Abdul Muhari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain Bromo, kebakaran hutan juga berlaku di beberapa gunung lain seperti Gunung Sumbing, Arjuni dan Ciremai.

Jelas Abdul Muhari, punca utama kebakaran hutan yang berlaku di semua gunung berkenaan disebabkan oleh perbuatan manusia.

“Memang tahun ini fenomena El Nino berlaku lebih lama dan keadaan itu secara tidak langsung memburukkan lagi kebakaran yang berlaku.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Namun, kami boleh pastikan bahawa insiden itu disebabkan oleh 99 peratus perbuatan manusia yang tidak bertanggungjawab.

“Keadaan kering angin panas dari kemarau itu memarakkan kebakaran dan bukannya menjadi punca,” ujarnya.

Dalam pada itu, usaha pemadaman giat dijalankan pasukan bomba, namun berdepan kesukaran apabila gunung tersebut mempunyai bentuk muka bumi yang sukar diakses jentera bomba.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JASIN – Sebanyak 9,000 kampit beras putih pek 10 kilogram (kg) akan dijual pada harga RM26 di program khas jualan terbuka di semua...

Mamak News

0 MANILA: Dewan Rakyat Filipina meluluskan belanjawan 2024 bernilai 5.768 trilion peso (AS$101.3 bilion atau RM476.9 bilion) termasuk peningkatan pembiayaan keselamatan di Laut China...

Sukan

0 PETALING JAYA – Gimnas negara, Sharul Aimy Kamaru Hisam mencipta kejutan apabila membawa pulang pingat gimnastik artistik Sukan Asia Hangzhou menerusi disiplin melombol...

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications