Hi, what are you looking for?

Luar Negara

Kedai Mamak Pun Kalah, Restoran Ni Boleh Setelkan Order Sepantas 13 Saat


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Karne Garibaldi, sebuah restoran popular di Guadalajara, Mexico mencatat rekod dunia paling pantas menyiapkan pesanan makanan pelanggan. Dengan hanya 13.5 saat sahaja pesanan yang dibuat siap terhidang di atas meja.

Menurut laporan Oddity Central, kebiasaannya restoran-restoran terkenal yang pernah merangkul anugerah tertentu (berdasarkan pencapaian semasa), jangkaan menunggu hidangan siap mungkin agak lama.

Ini kerana sesuatu hidangan ‘premium’ yang dipercayai sungguh enak dan sempurna itu perlu mengambil masa yang banyak untuk dimasak. Akan tetapi, di Karne Garibaldi, anda tidak perlu bersusah-payah menunggu untuk itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, restoran yang terkenal dengan hidangan carne en su jugo ini hanya memerlukan beberapa saat sahaja untuk menyiapkan pesanan yang dibuat pelanggan. Sekelip mata, makanan pun terhidang di depan mata sepantas 13 saat!

Jadi, bagaimana staff mereka mampu menyiapkan hidangan sepantas 13 saat?

Sebenarnya, hidangan tradisi Mexican ini memerlukan masa yang sangat lama untuk disediakan kerana cara penyediaannya adalah slow cooking. Oleh itu, penyediaan awal perlu dilakukan sebelum restoran mereka dibuka.

Menurut Pengurus Besar Karne Garibaldi, Daniel Flores, pekerjanya perlu memindahkan makanan ke pinggan dan terus menghantarnya ke meja dalam masa 15 saat. Ia sangat menuntut kepantasan dan pengurusan yang baik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ianya hanya bermula dengan game diantara pelayan untuk melihat siapa yang paling pantas hantarkan makanan kepada pelanggan.

“Namun perlumbaan berjaya membuat kami memegang rekod tertinggi,” katanya lagi.

Sementara itu, Ketua Bahagian Komunikasi Digital, Laura Mariaud pula berkata, semua barisan pekerja dari pelayan, kapten dan tukang masak adalah ibarat ‘jiwa’ kepada dapur restoran itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Untuk memastikan perkhidmatan kami sentiasa pantas, pelayan bukanlah satu-satunya yang perlu diharapkan. Sudah pasti kami perlu latih semua staff supaya lebih efficient.

“Selain proses penghantaran, terdapat banyak proses lain yang membuatkan service kami pantas.

“Hal inilah yang membuatkan proses penghantaran hidangan dengan pantas kepada pelanggan-pelanggan kami,” tambah beliau.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Untuk rekod, beberapa restoran lain dikatakan pernah cuba untuk merampas pencapaian penyediaan hidangan terpantas tersebut tapi masih belum ada yang berjaya setakat ini.

Sumber: Oddity Central, Yahoo, Vice Magazine

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. MADRID: Seorang maut dan puluhan lagi cedera apabila sebuah pentas runtuh sebahagian akibat dilanda angin kencang ketika festival...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LIPIS – Kerajaan Pahang memperkenalkan Skim Tanah Warisan (STW) sebagai modul baharu penempatan bagi penduduk luar bandar yang...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KOTA BHARU – Kelantan FC menebus kekecewaan apabila tewas kepada Perak FC pada Rabu lalu selepas mencatat kemenangan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KYIV: Ukraine mendakwa pasukan tenteranya menembak depot peluru Russia berhampiran sebuah jambatan penting di selatan negara itu. Malah,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications