Hi, what are you looking for?

Kek Pisang Adik Manis: Daripada Kesukaan Ibu, Terus Jadi Bisnes

Bisnes

Kek Pisang Adik Manis: Daripada kesukaan ibu, terus jadi bisnes


MINAT ibunya kepada kek pisang bersaiz kecil yang lazimnya dijual di kampung-kampung semasa zaman remaja berpuluh tahun lalu mendorong anak muda ini untuk berbuat sesuatu. 

Mesra disapa sebagai Intan, anak muda kelahiran Kuala Lumpur dan dibesarkan di Kelantan ini mencabar dirinya untuk mengembalikan semula warisan kek pisang tersebut.  

Kata Intan atau nama sebenarnya Intan Shamiera Abdul Karim, dia bukanlah sejenis penggemar kek pisang namun sering kali diminta ibunya untuk berbuat demikian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

 “Ibu saya ini memang ‘hantu’ kek pisang. Dahulu kalau di Kelantan, senang nak jumpa kek pisang yang dijual dengan saiz kecil dan tidak jemu dimakan. 

“Jadi, lama-kelamaan dah makin tak ramai orang jual kek saiz begitu. Kalau ada sekarang ni pun semua yang besar dan standard seperti di kebanyakan kedai,” katanya.

BELI KEK PISANG ADIK MANIS: https://shp.ee/bf2g6av

Advertisement. Scroll to continue reading.

Meneruskan cerita, Intan Shamiera 22, berkata, dia sering kali diminta ibunya untuk membuat kek pisang dan sanggup mengeluarkan modal untuk membeli bahan-bahan utama memandangkan minatnya yang suka memasak. 

Menuruti permintaan ibunya, dia cuba perlahan-lahan membuat kek pisang seperti yang dimahu ibunya itu tanpa sekali pun wujud rasa jemu.

“Jujur banyak kali saya cuba tapi tak pernah jadi. Saya sendiri pelik. Kek jadi bantatlah, pisang terlebihlah dan ada je masalah. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Boleh dikatakan lebih 100 kali saya try and error hanya untuk kek pisang dan akhirnya rasa sama seperti apa yang ibu mahukan. 

“Bila dah tahu apa rahsia dan resipinya, ibu terus minta saya buat lebih sedikit untuk diberikan kepada kawan-kawannya yang kebanyakannya bergelar guru. 

“Jadi bermula dari situ, ramai puji kek pisang saya dan permintaan mula dapat sambutan. Dari 100 biji kepada 1,000 biji dan seterusnya. Ada juga yang pesan untuk dibuat doorgift dalam majlis-majlis tertentu,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Cerita Intan yang baru sahaja bernikah, daripada sekadar memenuhi permintaan ibu dan suka-suka membakar kek, tidak sangka terus jadi perniagaan.

Kek Pisang Adik Manis: Daripada Kesukaan Ibu, Terus Jadi Bisnes
BARISAN staf yang sentiasa bertungkus-lumus membantu Intan dan perniagaan kek pisangnya.

Katanya, hampir setahun juga dia berniaga tanpa sijil sah dan sekadar di dalam kampung dan memenuhi kehendak terdekat sahaja.

“Tapi bila nampak perniagaan ini boleh pergi jauh, ibu pun minta saya daftar dengan cara yang sah dan bermula dari Mac tahun lalu, kami mulakan secara rasmi.

“Masuk minggu ini sudah tiga kali kami berpindah lot kedai. Daripada kedai bersaiz kecil hinggalah ke kedai yang sedikit selesa yang dapat memuatkan dapur yang dilengkapi ketuhar khas,” ujarnya. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menutup bicara, Intan Shamiera memberitahu, selepas setahun berada di pasaran, kek pisang di bawah jenama Adik Manis terus berkembang dengan tiga pilihan perisa yang disukai ramai. 

Lebih membanggakan, meskipun masih muda dan mentah dalam perniagaan, Intan berbangga kerana berjaya melahirkan lebih 500 ejen di seluruh negara di bawah perniagaannya.

BELI KEK PISANG ADIK MANIS: https://shp.ee/bf2g6av

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Menara Berkembar Petronas menjadi tumpuan Lelaki Sarawak Pertama Kali Datang KL Buat Ramai Terbahak. Malaysia mempunyai beberapa perkara yang memang orang luar pun...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Bersangka baik pada bulan puasa, tiada istilah terpaksa dalam diri saya.” Demikian respons ibu kepada penyampai radio dan pelawak, Shuib...

Travel

0 Langkawi antara destinasi pelancongan yang menjadi tumpuan ramai, malah pulau bebas cukai itu juga mempunyai banyak tarikan lain untuk dilawati. Nak cari penginapan...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa buah negeri sehingga pukul 6...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications