Hi, what are you looking for?

Sukan

Kekalkan fungsi Akademi Badminton Malaysia!


AKADEMI Badminton Malaysia (ABM) bakal bertukar peranan menjadi ‘pusat sukan sosial’ andai pihak pengurusan tidak bertegas memastikan ia kekal sebagai pusat kecemerlangan badminton negara.

Ketika ini ABM menempatkan antara bakat-bakat terbaik negara untuk digilap menjadi pemain-pemain yang disegani di pentas antarabangsa satu hari nanti.

Namun, sudah muncul desas-desus menyatakan ada kumpulan pemain peringkat sosial kategori veteran yang mahukan ’kerjasama’ daripada Persatuan Badminton Malaysia (BAM) menyediakan kemudahan buat mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut sumber yang rapat dengan BAM, kumpulan tersebut meminta BAM menyediakan jurulatih dan pemain untuk mereka melakukan sparring bagi mempersiapkan pemain veteran ini untuk beraksi dalam pertandingan.

Difahamkan, kumpulan ini yang sering menyertai kejohanan Masters Dunia, kali ini mahu mengambil bahagian di satu pertandingan Masters di England, Mac nanti.

Kekalkan Fungsi Akademi Badminton Malaysia!

Sebagai rekod, kejohanan Masters Dunia terdiri daripada tiga peringkat iaitu – 1. Premier (untuk pemain yang pernah beraksi di kejohanan kebangsaan negara masing-masing), 2. Kompetitif (untuk mereka yang pernah beraksi di pentas serantau), dan 3. Sosial.

Ia membabitkan pemain dengan umur minimum 35 tahun dan mempertandingkan 10 kategori iaitu 35 tahun ke atas, 40+, 45+, 50+, 55+, 60+, 65+, 70+, 75+ dan 80+.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kejohanan ini berbeza dengan Kejohanan Senior Dunia anjuran Persekutuan Badminton Dunia (BWF) yang membabitkan bekas-bekas pemain antarabangsa.

Jelas pertandingan Masters ini tidak mempunyai signifikan buat negara, sebaliknya sekadar untuk berseronok atau lebih tepat mencabar keegoan diri.

BAM perlu sedar andai benar permintaan ini dipenuhi, ia akan menjadi contoh yang buruk kerana ia akan ’membuka pintu’ kepada pihak lain meminta ‘kerjasama’ yang serupa pada masa depan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Secara logiknya, lebih baik untuk BAM membuka pintu ABM kepada pemain profesional negara untuk memberi peluang melakukan sparring dengan pelatih di akademi itu, daripada bermain secara sosial dengan kelompok veteran tersebut.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Kisah seorang wanita dikerumuni jemaah ketika waktu solat Jumaat selepas terjaga daripada terlelap, menjadi tular dalam media sosial di Indonesia. Lapor liputan6.com,...

Sukan

0 PASUKAN Selangor FC dijangka dapat menggunakan ‘rumah baharu’ mereka, Kompleks Sukan Shah Alam seawal musim 2027 selepas mercu tanda baharu ne­geri Selangor itu...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Kementerian Pertahanan bersetuju untuk meneruskan perolehan kumpulan pertama projek kapal tempur pesisir (LCS) seperti dalam perancangan sebelum ini. Bagaimanapun kata...

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang pelancong dari Brazil ditahan polis Bali selepas didapati menyeludup dadah jenis kain seberat 3.9 kilogram (kg).  Gadis berusia 19 tahun itu...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications