Hi, what are you looking for?

#image_title

Sukan

Kelab kena bekerja dari sekarang


KUALA LUMPUR – Kelab tempatan tidak boleh berterusan ambil pendekatan mencari alasan dan wajar mengutamakan kepentingan nasional untuk melaksanakan ketetapan yang dibuat Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif FAM sebelum ini menetapkan semua pasukan Liga Super 2024 wajib mempunyai skuad muda bagi mengambil bahagian dalam saingan Piala Presiden serta Piala Belia.

Walaupun ketetapan ini bakal meningkatan komitmen kewangan pasukan, Presiden Persatuan Pemain-Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM), Safee Sali minta pengurusan kelab ‘sediakan payung’ lebih awal bagi mengelak berlaku isu tunggakan gaji.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami alu-alukan keputusan ini dan ia satu platform pembangunan untuk wujudkan lebih banyak peluang kerja kepada pemain belia kita malah saya percaya kita akan ada pelapis untuk gantikan pemain sedia ada.

“Saya faham keadaan ini (beban kewangan) namun buat masa sekarang, apa juga keadaan kita kena memikirkan macam mana mahu bergerak kerana pemain sedia ada juga sudah pun dimamah usia dan kita kena segera bangunkan pemain muda.

“Pengurusan pasukan kena sediakan dana dan fasiliti pasukan muda untuk kita luaskan lagi pelapis kerana merekalah yang akan corakkan kesinambungan pasukan negara. Jadi pasukan kena sedia daripada sekarang dan bergerak ke depan,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketika ini, komitmen kelab lebih terarah kepada dua pasukan iaitu pasukan di saingan Liga Super dan skuad kedua yang bermain di Piala MFL.

Safee juga minta setiap pasukan segera menilai semula pelan perniagaan sedia ada dan mahu ia dirangka secara lebih komprehensif sekaligus mampu menarik lebih banyak penaja.

“Kena ada pelan perniagaan untuk merancang sepanjang tahun, bukannya sekadar enam bulan saja. Memang penaja nak tengok manfaat yang mereka boleh dapat, jadi pengurusan pasukan perlu buat sehabis baik untuk beri kepercayaan kepada penaja,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Sukan

0 MENTERI Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berharap ‘perang’ yang tercetus antara Pesuruhjaya Sukan, Suhardi Alias dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak berterusan sepanjang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications