Hi, what are you looking for?

Mamak News

“Kemungkinan ada batu pada buah pinggang saya” – Dr. Say


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

KUALA LUMPUR: Berkongsi keputusan ujian kesihatan baru-baru ini, pempengaruh media sosial dan pengacara rancangan My Doctors Dr. Say Shazril mengakui dirinya bimbang mengenangkan bacaan kolesterol serta keadaan buah pinggangnya yang berada di tahap kurang baik.

Katanya, dia perlu melakukan perubahan drastik khususnya dari segi gaya hidup dan pemakanan bagi memperbaiki tahap kesihatannya.

“Saya tidak terkejut dengan bacaan kolesterol kerana dalam keluarga, ibu dan bapa saya juga berdepan masalah yang sama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Apa yang mengejutkan adalah keadaan buah pinggang saya. Keadaannya boleh saya katakan serius kerana terdapat darah dalam air kencing.

“Hasil ujian (air kencing) tidak mengesan sebarang jangkitan. Kemungkinan ada batu pada buah pinggang saya,” katanya.

Sebelum ini Dr. Say tampil berkongsi keputusan ujian kesihatan di laman Instagramnya. Antara informasi yang dikongsikan bapa dua cahaya mata ini adalah bacaan kolesterol dalam badan sekitar 7.0 serta keadaan buah pinggangnya yang disahkan mengalami kerosakan tahap dua.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kata Dr. Say, dia tidak menolak kemungkinan pola pemakanan, gaya hidup dan stress sebagai punca kepada keputusan (ujian kesihatan) yang membimbangkan.

Katanya, meskipun bacaan kolesterol menurun, ia masih tinggi dan belum memuaskan.

“Tahun lalu, kita semua jalani hidup yang cukup menekan. Saya pula seorang yang gemar bersenam di gimnasium. Apabila ditutup, saya pun tak banyak bersenam. Mungkin itu juga antara faktornya,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, apabila disoal tentang keadaan anak sulungnya yang disahkan menghidap autism tahap sederhana, Dr. Say memberitahu dia dan isteri mengambil keputusan untuk mengambil tindakan awal agar perkembangan kendiri anaknya itu menjadi semakin baik dari semasa ke semasa.

“Ini adalah ujian yang cukup menduga. Tetapi saya bertekad untuk membuat sesuatu.

“Buat masa ini tiada perancangan untuk masa akan datang. Saya dan isteri hanya tumpukan kepada apa yang perlu dilakukan sekarang iaitu menghantarnya ke sesi terapi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami masih menaruh harapan. Diharapkan, tiga atau empat tahun yang datang, keadaan anak saya akan menjadi bertambah baik,” jelasnya.

Pada masa yang sama, Dr. Saya turut menyarankan kepada ibu bapa di luar sana yang berdepan situasi yang sama agar bertindak awal demi kebaikan anak-anak mereka.

“Pendedahan tentang autism di Malaysia masih di tahap rendah. Ibu bapa kena ubah fikiran mereka. Masa sangat berharga.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sekiranya anak-anak memperlihatkan tanda-tanda awal, segera bawa mereka berjumpa pakar untuk mengetahui keadaan sebenar. Jika telah disahkan, terima keadaan dan bertindak awal. Hantar mereka untuk terapi atau latih pertuturan.

“Ada rakan-rakan saya yang menyesal kerana tidak bertindak awal. Apabila keadaan anak mereka semakin teruk, ia sudah terlambat. Oleh itu, galas tanggungjawab kita. Bertabah dan lakukan sesuatu,” tambahnya.

– habis –

Advertisement. Scroll to continue reading.Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Dua gol pantas dalam tempoh empat minit dilihat sebagai punca utama kekalahan 2-3 skuad hi...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. NEW YORK: Bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memfailkan saman fitnah berjumlah AS$475 juta (RM2.13 bilion) terhadap agensi...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Berlaku sedikit kekeliruan di kalangan umat Islam yang sering menggunakan khidmat penghantaran makanan dan membuat pembayaran secara atas...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUANTAN – Sebanyak 14 jenis dadah bernilai RM420,724 yang membabitkan kes dari tahun 2016 akan dilupuskan es. Ketua...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications