Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Kenali “Gauze”, Fabrik Diguna Dalam Perubatan Untuk Balut Luka, Dipercayai Berasal Dari Gaza


Kenali “Gauze”, Fabrik Diguna Dalam Perubatan Untuk Balut Luka, Dipercayai Berasal Dari Gaza

Sepanjang peradaban manusia, banyak inovasi berjaya dihasilkan yang memberi manfaat kepada kehidupan sehingga ke saat ini.

Ada inovasi yang dihasilkan ratusan atau ribuan tahun dahulu masih bertahan dan digunakan oleh manusia moden. Salah satunya adalah gauze fabric ataupun disebut sebagai kain kasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kain kasa ini boleh digunakan untuk menghasilkan pelbagai produk. Selain itu, ia juga digunakan di dalam dunia perubatan secara meluas, salah satunya untuk membalut (dressing) luka.

Namun begitu, ramai yang tidak tahu bahawa kain kasa ini sebenarnya dipercayai berasal dari Gaza, Palestin. Jadi kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda serba sedikit sejarah hadiah ‘pemberian’ Gaza kepada dunia ini.

Asal usul kain kasa

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut pengkaji, kain kasa boleh ditemui seawal kurun ke-13 dan dipercayai berasal dari kawasan di Timur Tengah, lebih tepat lagi di wilayah Gaza.

Pada tempoh berkenaan, Gaza merupakan salah satu wilayah terkenal mengeluarkan kain kasa. Fabrik ini mula mendapat tempat dalam masyarakat dunia apabila ia dibawa ke Eropah.

Dalam pada itu, berdasarkan Ensiklopedia Britannica, nama gauze sendiri dipercayai berasal daripada perkataan Gaza. Dalam pendapat yang berbeza, gauze juga dipercayai berasal daripada perkataan Arab dan Parsi iaitu ‘Qazz’. Perkataan tersebut membawa maksud sutera mentah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut portal Green Nettle Textile, pendapat itu diberikan kerana sutera merupakan bahan terawal yang digunakan oleh penduduk di Gaza untuk menenun kain kasa.

Bagaimanapun, seiring peredaran zaman dan sutera menjadi semakin mahal, penenun beralih kepada kapas untuk menghasilkan kasa.

Penghasilan kain kasa yang ditenun menggunakan kapas kekal sehingga ke hari ini dan menjadi pilihan utama kerana kosnya yang lebih rendah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada hari ini, ada juga kain kasa yang dihasilkan daripada bahan sintetik.

Kain kasa untuk membalut luka

Fizikal kain kasa yang sangat breathable menjadikan fabrik ini ideal untuk digunakan sebagai penyaring dan penapis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walau bagaimanapun penggunaan kain kasa menjadi lebih terkenal apabila mula diaplikasikan dalam dunia perubatan. Kualiti yang ada pada kain kasa menjadikan fabrik ini sangat sesuai digunakan sebagai pembalut luka.

Kerana tekstur kain kasa yang sangat lembut dan membenarkan pengudaraan yang baik, fabrik ini dikatakan tidak akan menyebabkan kawasan luka mengalami iritasi.

Selain bermanfaat dalam dunia perubatan, kain kasa juga digunakan secara meluas dalam penghasilan pakaian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Britannica, Green Nettle Textile, Fabric Lore

The post Kenali “Gauze”, Fabrik Diguna Dalam Perubatan Untuk Balut Luka, Dipercayai Berasal Dari Gaza appeared first on Siakap Keli.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Lifestyle

0 Perjalanan Alyssa dalam Universe Ticket Berakhir, Pengunduran Penuh Spekulasi Gadis Borneo Tarik Diri Dari Universe Ticket, Netizen Dakwa Produksi TV Korea Selatan Berat...

Mamak News

0 Ready. Set. Mechanize! PUBG MOBILE x Mechamato Memasuki Medan Tempur KUALA LUMPUR, 7 Disember 2023  – PUBG MOBILE, salah satu permainan mudah alih...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications