Hi, what are you looking for?

Mamak News

Kerajaan negeri tawar tanah percuma diberi keutamaan pembinaan PPR


KOTA BHARU – Kerajaan negeri yang menawarkan tanah percuma atau kutipan ‘nominal premium’ di lokasi strategik akan diberi keutamaan untuk melaksanakan pembinaan Projek Perumahan Rakyat (PPR) di negeri terbabit.

Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming berkata, langkah tersebut dilihat mampu mengurangkan kos pembinaan PPR apabila kerajaan perlu mengeluarkan peruntukan tinggi ekoran bayaran premium tanah.

Menurutnya, Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) sebelum ini perlu membayar cukai tanah sekitar 30 hingga 35 peratus bagi menjayakan projek tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Keadaan itu menyebabkan kualiti (pembinaan PPR) berkurang apabila banyak kos perlu dibayar untuk pemilikan tanah. Jadi, kerajaan mengalu-alukan kerajaan negeri di seluruh negara untuk bekerjasama dalam menawarkan tanah percuma.

“Sehubungan itu, KPKT memberi keutamaan kepada kerajaan negeri yang menawarkan tanah kutipan ‘nominal premium’ untuk melaksanakan PPR di negeri mereka,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Pasar Tok Kenali, Kubang Kerian di sini hari ini.

Hadir samq, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mengulas lanjut, Kor Ming berkata, bagi melancarkan proses pembinaan PPR, pihaknya memberi masa kepada kerajaan negeri untuk mencari tapak dan lokasi strategik.

“Kerajaan telah memperuntukan dana sebanyak RM387 juta untuk projek PPR dan RM358 juta untuk Projek Rumah Mesra Rakyat.

“Ia merupakan satu inisiatif kerajaan menerusi KPKT agar satu keluarga memiliki sebuah rumah,” ujarnya. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications