Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Kerajaan Tak Tolak Perkenalkan Semula GST


Kerajaan Tak Tolak Perkenalkan Semula GST – Rafizi

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli hari ini memaklumkan bahawa kerajaan tidak menolak untuk memperkenalkan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Bagaimanapun, menurutnya, strategi utama kerajaan adalah untuk meluaskan sumber hasil negara. Ia termasuk fokus ke arah membangunkan Cukai Keuntungan Modal, yang dijadualkan dilaksanakan pada 2024, lapor Sinar Harian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kerajaan akan berpegang kepada strategi kami dan terbuka untuk melaksanakan apa jua cara bagi mencapai kemampanan fiskal melalui sumber yang lebih luas.

“Oleh itu, sama ada ia akan menjadi GST, Cukai Keuntungan Modal atau sebarang bentuk cukai langsung dan tidak langsung, kami hanya akan memutuskan berdasarkan kes ke kes atau tahun ke tahun.

“Sebarang pengumuman berkenaan pengenalan cukai akan dibuat menteri kewangan menerusi pembentangan bajet,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau bercakap mengenai perkara tersebut pada sidang akhbar di lobi parlimen hari ini.

BACA JUGA: Akta Semakan Hukuman Mati Dan Pemenjaraan Sepanjang Hayat 2023 Berkuat Kuasa Esok

Subsidi Bersasar

Sementara itu, dalam sidang media yang sama, beliau turut memaklumkan bahawa Program Subsidi Bersasar dijangka dapat dilaksanakan sepenuhnya bermula tahun depan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Memetik laporan Bernama, jangka masa itu ditetapkan setelah tempoh percubaan Sistem Pangkalan Data Utama (PADU) dilaksanakan November ini, sebelum dibuka kepada orang ramai untuk pengesahan kedudukan sosioekonomi mereka pada Januari depan.

“Kaedah atau mekanisme sama ada menerusi pindahan tunai atau pemberian kad akan diputuskan dari semasa ke semasa kerana keutamaan pada masa ini untuk memastikan maklumat sosioekonomi setiap isi rumah lengkap,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah bersetuju untuk menubuhkan PADU pada 15 Mei lalu bagi menggabungkan maklumat sosioeknomi setiap isi rumah di negara ini. Ia adalah bagi memperkemaskan pelaksanaan subsidi bersasar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, sistem itu akan membantu kerajaan memastikan sebarang program subsidi dilaksanakan dengan lebih teratur untuk mengelakkan sebarang keciciran dalam kalangan penerima isi rumah yang layak.

BACA JUGA: Tak Henti Tabur Jasa, Perajurit Dapur Juga Patut Dihargai Sempena Kemerdekaan

Sumber: Sinar Harian

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 DILAHIRKAN dalam keluarga seni membolehkan Sara Ali Khan yang juga anak kepada aktor tersohor, Saif Ali Khan dengan mudahnya memasuki dunia hiburan. Namun...

Mamak News

0 Tindakan Murni Abang Kurier Tolong Lindungi Jemuran “Customer” Dari Hujan Dipuji Tindakan murni penghantar barangan dipuji selepas dia didapati membantu melindungi barangan pelanggan...

Sukan

0 BUKIT MERTAJAM – Pelumba Giant Cycling Team, Deng Penghai tetap meneruskan perjuangan pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 Peringkat 4 dari...

Mamak News

0 BATAM: Pulau Rempang di Kepulauan Riau tidak jadi dikosongkan untuk memberi laluan kepada projek mega yang menyaksikan kerjasama Indonesia dengan China menerusi pembinaan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications