Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Kerja asal boleh punca banjir tidak berpenghujung


MUSIM tengkujuh di Semenanjung Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak acap kali menimbulkan kebimbangan buat penduduk di kawasan rendah bagi menghadapi kejadian banjir.

Lazimnya, negeri-negeri di Pantai Timur antara yang pa­ling teruk ditenggelami air dalam tempoh Monsun Timur Laut (MTL) yang dijangka bermula awal bulan ini.

Sebelum ini, Jabatan Meteo­rologi (MetMalaysia) memberitahu bahawa empat hingga enam episod hujan lebat diramalkan berlaku dalam tempoh MTL.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketua Pengarah MetMalaysia, Muhammad Helmi Abdullah berkata, cuaca buruk itu dijangka berlarutan sehingga Mac tahun depan.

Bagaimanapun, kebelakangan ini, kejadian banjir kilat ­sering dilihat berlaku di kawasan baharu melibatkan ibu negara, Kuala Lumpur dan kawasan berhampiran dengan sungai seperti Ampang dan Hulu Langat di Se­langor.

Faktor taburan air hujan yang tinggi dalam tempoh yang singkat menyebabkan paras sungai meningkat secara mengejut me­rupakan antara punca utama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, projek-projek pembangunan yang dijalankan di sekitar kawasan tersebut juga dilihat menambah risiko banjir kilat yang lebih serius.

Jika diingat kembali, kejadian bencana bah pada 18 Disember 2021 yang menyebabkan ribuan orang terperangkap di Lebuh Raya Persekutuan dan kehila­ngan rumah di Hulu Langat antara sejarah hitam yang masih menghantui segelintir mangsa sehingga ke hari ini.

Perkara itu berlaku di luar jangkaan tanpa sebarang persediaan menyebabkan sebilangan besar mangsa mengalami kerugian yang sangat tinggi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pengerusi Rukun Tetangga Taman Alam Indah, Seksyen 33, Shah Alam, Shamsudin Said, 45, berkata, kejadian dua tahun lalu itu masih memberikan kesan kepada penduduk sehingga sekarang.

Katanya, meskipun kerja-kerja menaik taraf sudah dilakukan bagi mengelak bencana bah, namun ia boleh dianggp masih tidak memuaskan dan dikhuatiri tidak dapat mengatasi kejadian tersebut daripada berulang.

“Terdapat dua kolam tadahan yang baru dibina, tetapi saya lihat ia tidak memadai sekiranya berlaku hujan lebat secara berterusan,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Shamsudin, penyelenggaraan kolam tadahan itu sepatutnya dilaksanakan sebaik mungkin kerana ia bukan sahaja melibatkan harta dan bangunan peribadi, tetapi turut membabitkan nyawa.

“Pada pandangan saya, melihat kepada penambahbaikan yang dibuat, kemungkinan berlakunya banjir masih tinggi. Ini kerana, dua kolam ini tidak mampu menampung air yang banyak ekoran saiznya yang kecil.

“Baru-baru ini pun, hujan sehari sahaja tetapi air di longkang perumahan sudah capai tahap maksimum dan menunggu masa untuk melimpah. Ia sangat merisaukan,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Untuk rekod, episod banjir tahun ini sudah bermula di Sela­ngor melibatkan lebih 700 mang­sa di beberapa kawasan membabitkan Petaling, Hulu Langat dan Sepang.

Melihat komen di media sosial, rata-rata berpendapat kejadian tersebut berpunca daripada sistem saliran yang tidak diselenggara dengan baik selain pembuangan sampah yang tidak diurus dengan betul.

Ketiadaan sistem amaran awal seperti siren di lebuh raya dan kawasan yang berisiko banjir menyebabkan segelintir mangsa terperangkap dan menyukarkan kerja-kerja menyelamat dilaksanakan pihak berkaitan. -KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications