Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Lifestyle

Kes Buang Bayi Di Semariang, Gadis 14 Tahun Diperintah Berkelakuan Baik Selama 6 Bulan


Bayi beliau ditemui masih bertali pusat oleh orang awam

Kes Buang Bayi Di Semariang, Gadis 14 Tahun Diperintah Berkelakuan Baik Selama 6 Bulan. Seorang gadis berusia 14 tahun, yang menyembunyikan kelahiran anak perempuannya bulan lalu, dikenakan ikat jamin berkelakuan baik selama enam bulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini.

Majistret Zubaidah Sharkawi membuat keputusan ini selepas pesalah muda mengaku bersalah atas tuduhan di bawah Seksyen 67 Kanun Tatacara Jenayah.

Zubaidah juga mengarahkan pesalah muda dibebaskan dengan ikat jamin RM2,000 dengan ibunya sebagai penjamin.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Kes Buang Bayi Di Semariang, Gadis 14 Tahun Diperintah Berkelakuan Baik Selama 6 Bulan

Berdasarkan fakta kes, seorang pegawai polis, yang merupakan pengadu dalam kes ini, sedang bertugas di balai polis Santubong apabila dia menerima panggilan telefon daripada seorang anggota awam yang menyatakan bahawa seorang bayi perempuan telah ditemui di rumput berhampiran Lorong 19, Cahaya Damai di Bandar Baru Samariang pada jam 9.45 pagi pada 29 Nov 2023.

Bayi itu, dengan tali pusat masih melekat, kemudian diserahkan kepada polis sebelum dihantar ke Hospital Umum Sarawak untuk tindakan lanjut.

Siasatan polis membawa kepada penangkapan pesalah muda kira-kira jam 8 malam pada 29 Nov 2023, dan siasatan lanjut mendapati bahawa dia tidak mempunyai masalah disiplin dan masih bersekolah.

Sebagai langkah pencegahan untuk memastikan bahawa kejadian seperti itu tidak berulang, pesalah muda diarahkan mengekalkan kelakuan baik untuk tempoh enam bulan di bawah Seksyen 67 Kanun Tatacara Jenayah.

Insp Pendakwa Nur Shafiqa Nyaie Ilin mendakwa kes itu manakala pesalah muda tidak diwakili oleh peguam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam laporan media sebelum ini, seorang remaja lelaki berusia 18 tahun ditahan oleh polis daerah Kuching kira-kira jam 11.05 pagi pada 1 Dis 2023, berhubung penemuan bayi perempuan itu.

Ketua Polis Kuching ACP Ahsmon Bajah, dalam satu kenyataan, berkata remaja itu dipercayai adalah rakan pesalah muda dalam kes ini.

Beliau menambah bahawa kes itu disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Baca lagi artikel menarik:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Hiburan

3s PETALING JAYA – Pelakon sensasi, Azhar Sulaiman meluahkan rasa rindu terhadap anak perempuannya, Kasih Iris Leona yang sudah lama tidak pulang ke tanah...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Memasuki tahun ketiga perkahwinan, penyanyi Elizabeth Tan berharap dikurniakan cahaya mata sebagai pelengkap kehidupan. Kata pemilik nama lengkap Elizabeth Tan...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Pelakon Azri Iskandar menangkis dakwaan segelintir individu yang menuduhnya sebagai kaki kikis apabila dikatakan suka mengambil kesempatan terhadap wanita. Kata...

Hiburan

3s KUALA LUMPUR – Terikat dengan kontrak kerja, pelakon Kimberly Chuah mendedahkan 2024 menjadi tahun ketiga tidak dapat meraikan Tahun Baru Cina bersama keluarga...

Advertisement