Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Kes bunuh pemimpin Sikh: Kanada, India ‘bercakaran’


OTTAWA: Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau menuduh India terlibat dalam kes pembunuhan seorang pemimpin masyarakat Sikh yang berasal dari India, sekali gus memburukkan lagi hubungan antara kedua-dua negara itu.

Trudeau yang berada di New Delhi pada awal bulan ini untuk menghadiri Sidang Kemuncak G20, memberitahu Prlimen Kanada semalam bahawa beliau membangkitkan isu pembunuhan Hardeep Singh Nijjar pada mesyuarat itu yang turut dihadiri Perdana Menteri Narendra Modi.

Nijjar, 45, seorang ketua gurdwara ditembak mati pada 18 Jun lalu di bandar Surrey di wilayah British Columbia, selain dia juga merupakan seorang penyokong gerakan oemisah Khalistan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sehubungan itu, dia diisytiharkan sebagai ‘pengganas’ di India.

“Sejak beberapa minggu lepas, agensi keselamatan Kanada menyiasat potensi hubungan antara ejen India dan kes pembunuhan Hardeep Singh Nijjar yang merupakan rakyat Kanada.

“Kes itu mencetuskan kebimbangan Kanada dan India, selain dalam mesyuarat G20, saya secara peribadi dan berterus-terang bercakap dengan Modi mengenai hal ini,’ kata Trudeau kepada Dewan Rakyat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kes itu mencetuskan bantahan secara meluas dan menyaksikan banyak demonstrasi berlangsung di bandar-bandar utama di Kanada.

Dalam perkembangan sama, kerajaan Kanada turut memecat seorang diplomat terkemuka India berhubung isu berkenaan, Kata Menteri Luar Kanada, Melanie Joly.

“Kami tidak akan bertolak ansur dengan sebarang bentuk campur tangan asing,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Diplomat itu, Pavan Kumar Rai adalah ketua agensi perisikan asing, India Research and Analysis Wing (RAW) di Kanada.

Selain itu, Kanada mengumumkan pembatalan misi perdagangan ke India di Mumbai pada bulan depan.

Perkara itu juga disahkan oleh Kementerian Perdagangan India yang menyatakan semua urusan terpaksa dihentikan buat sementara waktu berikutan ketegangan yang berlaku.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, pihak berkuasa India menyifatkan tuduhan Kanada itu sebagai tidak masuk akal, malah turut mengusir Duta Kanada ke India.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 BATAM: Pulau Rempang di Kepulauan Riau tidak jadi dikosongkan untuk memberi laluan kepada projek mega yang menyaksikan kerjasama Indonesia dengan China menerusi pembinaan...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Ternakan di negara ini dilaporkan bebas daripada penyakit Nipah di mana jangkitannya boleh tersebar melalui sentuhan langsung dengan haiwan terjangkit selain...

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Mamak News

0 NEW DELHI, India – Kenaikan tinggi harga bahan masakan utama seperti tomato dan bawang menyebabkan kebanyakan penduduk di India mengurangkan atau tidak menggunakan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications